Tuzla

UKC TUZLA NIŽE NOVE USPJEHE: Klinika za ortopediju i traumatologiju jedina u FBiH se bavi artroskopijom ramena
Na Klinici za ortopediju i traumatologiju prezentovana je danas nova procedura kojom će UKC Tuzla biti još konkurentniji na tržištu zdravstvenih usluga u našoj državi, a to je artroskopija ramena uz artroskopiju koljena koju rade već duži niz godina.

Riječ je o minimalno invazivnoj endorskopskoj proceduri kojom se rješava bol u ramenu različite etiologije.

“Sa ponosom mogu reći da se radi o jednom novom zahvatu kojeg smo prihvatili na našoj Klinici. Ovom metodom prikazujemo unutarnje strukture ramenog pojasa i rješavamo sve one probleme koji muče naše pacijente, što hoće da kaže da nema više onog klasičnog operativnog zahvata otvaranja ramenog zgloba. U pitanju je operativna metoda kojom vizualiziramo unutrašnjost ramenog zgloba, detektujemo osnovni problem zgloba, te nalazimo rješenje za problem.” – istakao je medijima dr. Alen Kamerić, načelnik Klinike za za ortopediju i traumatologiju, te dodao da sa ponosom može reći da je Klinika za ortopediju i traumatologiju jedina ustanova na prostoru FBiH koja se bavi ovom procedurom.

Ništa od gore pomenutog ne bi bilo izvodivo bez tima ljudi koji su uložili ogroman trud, te vrijeme na edukaciju u zemljama EU, što će vjerujemo rezultirati da Klinika za ortopediju i traumatologiju postane lider na Balkanu.

Član operacionog tima dr. Mirza Avdić, u kratkim crtama objasnio je sam način izvođenja operacije.

“U našoj prvoj operaciji koju smo obavili, radilo se o pacijentu srednje životne dobi, koji je na ramenu već imao preko 20 operacija.Prije svega, sama priprema pacijenta, u ovom slučaju sama priprema za operaciju je trajala sat vremena s obzirom da se radi o specifičnom položaju tijela pacijenta tokom operacije, tako i ramenog zlogba koji je posebno specifičan. Ono što je poznato u našem mentalitetu jeste da je naše stanovništvo trpečivo i trpiti će bol, za razliku od svijeta vani koji na prvu pojavu smanjenja funkcije pacijenti dolaze i rješavaju problem. Ovo govorim iz razloga što će nama pacijenti dolaziti sa komplikovanijim stanjem, što će u svakom pogledu biti teže, a i izazovnije.”

Važno je za napomenuti da je obavljanje operacije na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla potpuno besplatno, dok se vani ovakve operacije plaćaju po 11.000 KM.

 

Prisutnim medijima obratio se i dr. Adnan Kešetović koji je objasnio benefite koji ostvaruje sam pacijent.

“Značaj ove tehnike je kraći operacijski postupak, brži postoperativni postupak, samo smanjenje bolesničkih dana, kao i brže vraćanje radnim aktivnostima pacijenta poslije operacije.”

Za kraj, načelnik Klinike za za ortopediju i traumatologiju Alen Kamerić zahvalio se prim. dr. Hajrudinu Kačar koji ih je uveo u cjelokupni projekat i “zaludio artroskopijom”.

 

 

 

(Vedran Mitrić)

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button