BiH

UDRUŽENJE ŽRTAVA RATA POSLALO “ČESTITKU” DODIKU: “Republika Srpska je genocidna tvorevina”

Udruženja žrtava rata iz Bosne i Hercegovine uputila su “čestitku” povodom 9. januara koju su poslale na 7 hiljada adresa u Republici Srpskoj. Ovu čestitku potpisalo je 29 nevladinih organizacija, a danas će Udruženje žrtava i svjedoka genocida sa još 5 udruženja žrtava pojasniti zašto im je neprihvatljiv 9. januar kao Dan RS.

Na čestitki koju su poslali na adrese u manjem entitetu, piše da presude donesene pred MKSJ i Sudom Bosne i Hercegovine ukazuju da je RS institucionalno i sistematski stajala iza genocida.

Možda će Vas zanimati i:

Ispod slika presuđenih ratnih zločinaca piše: RS je fašističko-genocidna tvorevina.

“Svi strateški planovi i odluke su na taj dan donesene i potpisane, a sve s jednim ciljem uništenja Bosne i Hercegovine i ubijanja jednog naroda. Ove odluke su aktuelne i danas. Oni koji proslavljaju 9. januar time slave ubijanje naše djece i naših najmilijih, slave genocid. Za nas preživjele žrtve genocida 9. januar nikad ne može biti prihvaćen kao praznik i Dan entiteta”, navode iz Udruženja preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice.

Dodaju da ne mogu prihvatiti ni Republiku Srpsku.

“Entitet Republika Srpska je stvoren na ubijanju, klanju i krvi naše djece, i zbog toga mi ne možemo prihvatiti nikakvo slavlje. Dok oni slave ubijanje mi još uvijek tragamo za kostima naših najmilijih, iako oni koji slave znaju gdje su tijela naše djece. Međutim, još uvijek čuvaju i nagrađuju zločince i kriju gdje su grobnice. Oni koji slave entitet koji je stvoren na krvi i genocidu, a rade u državnim institucijama trebali bi da podnesu ostavke na svoje funkcije”, istaknuto je u saopćenju.

Ustavni sud BiH je bio jasan o pitanju 9. januara.

“Svi koji ne poštuju Ustavni sud i državu u kojoj žive trebaju da odgovaraju pred zakonom. Mi zahtijevamo od političara Bosne i Hercegovine da rade u interesu stvaranja države bez entiteta i za dobrobit svih građana ove zemlje”, naveli su Srebreničani.

Poštujući sud Bosne i Hercegovine, članovi Udruženja preživjelih žrtava genocida se neće sutra okupljati na javnim mjestima, nego će održati sastanak u prostorijama Memorijalnog centra Potočari sa početkom u 12 sati odakle će poslati poruku javnosti i izraziti svoje ogorčenje zbog politike onih koji slave 9. januar koji je za nas praznik proslave ubijanja, najavljeno je iz Udruženja.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button