Sport

OTPUŠTENO VIŠE OD 500 RADNIKA! Ko je kriv: država ili kladionice?Velika medijska bura podigla se oko odluka da se kladionicama, prvo u Zenici, a zatim i u Kalesiji povećaju komunalne takse.

Kako je istakao načelnik Kalesije, Sead Džafić, kladionice su na području ove opštine do sada na godišnjem nivou plaćale taksu u iznosu od oko 1.000 KM, a novom odlukom ta taksa će biti deset puta veća, dakle 10.000 KM.

Možda će Vas zanimati i:

Džafić ističe kako se radi o veoma opravdanom povećanju taksi jer kladionice mnogo zarađuju, te smatra da i njihovi vlasnici moraju “ispoštovati” državu sa iznosom koji na 12-tomjesečnom nivou nije prevelik.

Iz privatne kladionice Bet Live i Petica Plus kažu kako su već najavili povlačenje sa tržišta u Zenici. Slično bi se moglo dogoditi i u Kalesiji, međutim, najveći problem je taj što će ovakvim odlukama 300 osoba ostati bez posla, kažu iz Bet Live kladionice, a sličan stav imaju i vlasnici ostalih privatnih kladionica širom BiH.

“Bez posla je u Zenici ostalo oko 220 radnika i bez zakupa oko 110 vlasnika prostora. Nama pored ovakvih komunalnih taksi ne preostaje ništa drugo nego zatvoriti poslovnice u Zenici”, stoji u saopštenju Premier kladionice.

Isti je slučaj i sa poslovnicama Lutrije BiH u Zenici, koje su zatvorene prošle sedmice. Ovom odlukom zeničkih vlasti, kako kažu, finansijski gubitak ne mogu pravdati Vladi Federacije BiH koja je njihov vlasnik.

Što se tiče TK, za sada nije poznato da li će takse za kladionice biti povećane u ostalim opštinama. Međutim, ukoliko se to i desi, u državi sa veoma malom stopom zaposlenosti, porazno bi bilo svakako da i ostali radnici kladionica ostanu bez svojih radnih mjesta.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button