BiH

Sibirske temperature zaledile rijeke i jezera širom BiH!

Naime, pojedina tijela tekuće i stajaće vode u Bosni i Hercegovini očekivano su zaleđena što je kreiralo bajkovite prizore od sarajevske Bentbaše, preko lukavačkog jezera Modrac pa do hercegovačkog Boračkog jezera.

Uzrok su svakako niske temperature koje su, iako ne neobične za ovo doba godine, došle manje-više preko noći nošene utjecajem ekstremnih vremenskih prilika sa iz zapadne Rusije.

Također, zaledilo je i korito rijeke Bosne u i oko Zenice, te dio korita rijeke Drine. Ipak, posebno je zanimljivo Boračko jezero kao jedno od rijetkih hercegovačkih lokacija koje trpe hladnoću inače zastupljenu u sjevernijem i centralnom dijelu države.

Na svu sreću, kako su rekli iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, intervencija zbog smanjenih temperatura nije bilo.

U vrijeme pisanja ovog teksta u Konjicu je minus 15 stepeni sa tendencijom opadanja.

Situacija u Sarajevu nije bolja s obzirom da je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine oko 21 sati zabilježeno minus 20 stepeni Celzijusa. Tuzla koja je smještena nedaleko od Modraca okovana je snijegom na oko minus 18 stepeni, a istom temperaturom zraka obavijena je i Zenica.

Led se na spomenutim lokacijama u BiH neće otopiti do kraja sedmice. Naime, za sutra su najavljene slične temperature s jutarnjom temperaturom od minus 20 do minus 13, na jugu od minus 8 do minus 2, na planinama i visoravnima do minus 24, a najviša dnevna od minus 12 do minus 6, na jugu od minus 2 do 3 stepena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button