Svijet

Berlinski napadač imao najmanje 14 različitih identiteta

Anis Amri, azilant porijeklom iz Tunisa koji je prošli mjesec ubio 12 ljudi na božićnom sajmu u Berlinu zabivši se u gomilu golemim kamionom, živio je u Njemačkoj pod najmanje 14 različitih imena, priopćio je u četvrtak načelnik policije, javlja Reuters i ističe da se ovim saznanjem nanovo dovode u pitanja propusti sigurnosnih službi.

“Konspirativno je djelovao i koristio je razne identitete”, kazao je Dieter Schuermann, načelnik kriminalističke policije u zapadnoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Vlasti te savezne države su ga u februaru 2016. godine, oko šest mjeseci nakon što je u Njemačkoj zatražio azil, označile kao potencijalnu opasnost. Isto mišljenje su dijelile i sigurnosne službe u Berlinu gdje je znao dolaziti, no na kraju je zaključeno da ne predstavlja nikakvu konkretnu opasnost.

Istraga je sada usmjerena na pronalaženje njegovih mogućih saradnika. Policija je ove sedmice u Berlinu uhapsila muškarca, također porijeklom iz Tunisa, koji je dan prije napada večerao s Amrijem u arapskom restoranu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button