ArhivaBiznis

Jahorina i Zlatibor kreiraju ​zajedničku turističku ponudu










Direktori turističkih organizacija Istočnog Sarajeva Igor Tošić i Zlatibora Vladimir Živanović potpisali su protokol o saradnji s ciljem povećanja broja turista i razvoja turizma koji se odnosi na ove dvije destinacije.

Tošić rekao je da se potpisivanjem protokola želi zajednički unaprijediti ponuda Istočnog Sarajeva i Zlatibora, te kreirati zajednički turistički proizvod koji će biti atraktivan za turiste.

Možda će Vas zanimati i:

“Sigurno je da je Zlatibor mjesto koje ostvaruje imponzatan broj dolazaka i noćenja, da njeguje i unapređuje svoju turističku ponudu, posebno ljeti. To je ono što nama nedostaje u Istočnom Sarajevu. Mi ćemo na taj način zajedničkom saradnjom neke njihove pozitivne primjere u praksi primijeniti u našem gradu”, rekao je Tošić novinarima nakon potisivanja protokola o saradnji na Zlatiboru.

On je dodao da je Istočnom Sarajevu i Zlatiboru potreban zajednički proizvod koji će sigurno biti interesantan svima, a to je nešto što će u narednom periodu dati rezultat.

“Ono što bi se moglo primjeniti jeste da se na Jahorini napravi adrenalinski park, jer je to nešto što se Zlatiboru pokazalo kao vrlo dobro i pokazuje veliko interesovanje turista za takvim sadržajima, pogotovo najmlađih”, rekao je Tošić.

On je naglasio da će se saradnja manifestovati kroz zajedničke promocije, jer će, kao region, kroz aplikaciju za evropske fondove putem projekata prekograničke saradnje lakše doći do novih tržišta.

Direktor Turističke organizacija Zlatibora Vladimir Živanović kaže da je protokol o saradnji plod višegodišnje uspješne komunikacije između dvije turističke organizacije i tako će biti i u budućnosti.

“Pokušaćemo da primere dobre prakse i naša iskustva prenesemo turističkim kolegama iz Istočnog Sarajeva, ali i primere dobre prakse i potencijale primenimo i na samom Zlatiboru. Znamo da je, statistički gledano, broj turista koji dolaze na Zlatibor veoma veliki, a u samom vrhu su gosti iz Republike Srpske”, istakao je Živanović.

On kaže da turistima iz Srpske nude popuste i posebne pogodnosti prilikom boravka na Zlatiboru, kao što su povoljniji uslovi korištenja smještajnih kapaciteta, jednodnevni izleti, drugi resursi koje Zlatibor nudi, a o kojima će na vrijeme biti informisati preko njihovog sajta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da Zlatibor i Jahorina, odnosno opština Čajetina i Istočno Sarajevo, nisu konkurencija nego mjesta koja zajedno u narednom periodu mogu da se kreću prema stvaranju zajedničke ponude.

“Turisti će tražiti kompletnije ponude, više destinacija u svojim aranžmanima i u tom pogledu mi moramo zajedno da radimo i da se krećemo ka stvaranju zajedničke ponude”, rekao je Vuković.

Zamjenik predsjednika opštine Čajetina Arsen Đurić naglasio je da duži niz godina imaju izuzetnu saradnju sa Republikom Srpskom, te potpisane sporazume sa nekoliko gradova i opština iz Srpske.

On se nada da će u budućnosti imati razmjenu iskustava kada je u pitanju promocija turizma i turističkih potencijala.

“Konkurisaćemo i za buduće projekte koje finansira EU, a tiču se prekogranične saradnje. Imamo mnogo dodirnih tačaka u popularizaciji turizma, a saradnju će nam još više olakšati najavljena gradnja autoputa od Užica ka Sarajevu”, istakao je Đurić.

Protokol o saradnji potisan je u petak, 9. novembra, na Zlatiboru tokom dvodnevne radne posjete šest medijskih kuća iz Republike Srpske koju su organizovali domaćini – Turistička organizacija Zlatibora i Turistička organizacija Istočnog Sarajeva.

Akta.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button