BiH

Najveći biseri i “otrovne” poruke bh. političara u 2016.Najčešće nas ljute i živciraju, ponekad iznenade i šokiraju, nerijetko i nasmijavaju – kako god, s njima nam je živjeti i boriti se za neko bolje sutra, a i njima s nama… Za naše čitaoce odabrali smo najupečatljivije izjave bosanskohercegovačkih političara, ali i nekid drugih javnih ličnosti, koje su obilježile godinu na izmaku.

Fadile, oprosti

Možda će Vas zanimati i:

Početak 2016. godine obilježila je izjava federalnog premijera Fadila Novalića o potrošačkim navikama stanovnika Federacije. Bez obzira bio premijer u pravu ili ne, ovo je izjava koja je izazvala lavinu reakcija.

– Vidite, na prvom mjestu je bila kafa, na drugom cigare, na četvrtom pivo, na osmom vino, a unutar toga znamo da Bingo ne prodaje gorivo, ne prodaje kartice za telefone. Saberimo promet telekom operatera, to je milijardu maraka. I još goriva milijardu. U deset produkata, ako gledamo Bingovu ljestvicu, bila bi samo tri esencijalna – rekao je premijer Novalić.

Premijerova izjava izazvala je pravu buru reakcija građana na društvenim mrežama, a o čuvenom hashtagu #FadileOprosti izvještavao je čak i BBC… Novalić je naknadno pojasnio kako je želio skrenuti pažnju na to da građani novac troše na “toliko puno sporednih stvari”, te da se na osnovu potrošačke korpe ne može raditi indeksacija minimalne plate.

Slučaj “Trotoar”

– Ovo je promocija ne samo trotoara radi trotoara, nego i promocija transverzale za ljude koji hodaju pomoću kolica po Sarajevu. Ta transverzala je u režiji opštine Centar na redu od 2017. godine. Ovo je pilot-projekat – tim riječima je načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić objasnio “radni obilazak” organizovan povodom završetka rekonstrukcije trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, iz press službe Predsjedništva BiH u novembru su, nespretno, pozvali novinare da poprate završetak tromjesečnih radova na rekonstrukciji trotoara. Sam poziv “svečanog obilaska” troatoara izazvao je podsmijeh javnosti u BiH, ali i u susjednim državama poput Srbije, gdje su se također prisjetili apsurdnih ceremonija otvaranja semafora, asfalta, ulične rasvjete…

S druge strane, građanima BiH nije ni najmanje bila smiješna činjenica da je popravak glasovitog trotoara koštao više od 360.000 KM.

Rat u najavi

Tenzije u BiH uoči najavljenog referenduma o 9. januaru u Republici Srpskoj dodatno je u septembru “podgrijao” predsjednik Bosanske patriotske stranke (BPS) i bivši načelnik Glavnog štaba Armije RBiH, Sefer Halilović, izjavom kako će provedba tog referenduma značiti “raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

– Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vrijedi. Onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima. Onog dana kada se otpakuje Dejton sve će biti drugačije, ali nikome nećemo dopustiti da odnese dio BiH bez belaja – odlučno je izjavio Halilović, a srbijanski mediji jedva dočekali da prenesu kako “bošnjački general preti ratom”.

Na sreću, Halilovića niko nije shvatio previše ozbiljno – izuzev ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je mudro zaključio da su izjave penzionisanog generala i prilično marginalnog političara dokaz “da postoje ratni planovi”. Halilovićevu stručnu procjenu da bi u slučaju novih oružanih sukoba RS “mogla da opstane 10 do 15 dana” u svom stilu je prokomentarisao i Milorad Dodik.

– Kada bi to učinili, to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i bilo kakvi pokušaji te vrste bi nas definitivno izbacili iz BiH u kojoj mi ne bismo ostali ni minute – rekao je Dodik.

Spontano je najbolje

– Ja i gospodin Keljmendi nikada nismo imali zakazani sastanak u hotelu Radon Plaza, posebno ne onaj sastanak o kojem spekulišu mediji gdje su prisustvovali i (Ekrem) Lekić, (Naser) Orić, (Senad) Šahinpašić i drugi. (…) Svi naši susreti su bili potpuno slučajni ili spontani – izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić krajem oktobra tokom svjedočenja na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini.

Radončić je dodao da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele koje se stavlja na teret Keljmendiju, a i njemu samom, odgovorna “bošnjačka državna mafija”.

Godina koja je na izmaku za lidera SBB-a bila je prepuna turbulencija: od sudskog procesa u Sarajevu koji se protiv njega vodi zbog ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoke, preko pomenutog svjedočenja na Kosovu i nesmotrene izjave o “bošnjačkoj državnoj mafiji”, zbog koje je zahladio odnos sa koalicionim partnerima, pa do ozbiljnih srčanih tegoba od kojih je patio sve dok nije pušten iz pritvorske jedinice Suda BiH… Ukratko, bilo – ne ponovilo se!

Povratak Babe

Novoizabrani načelnik Općine Velika Kladuša, ratni zločinac Fikret Abdić prošlog mjeseca, nakon 23 godine, ponovo je došao u Sarajevo. Medijsku pompu Abdić je iskoristio da reklamira svoju knjigu koja će, kako je kazao, uskoro biti objavljena, a u njoj će objaviti “ne argumente, nego dokumente”. Koje i kakve, još nije poznato.

Uvjerljiva pobjeda Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši na proteklim lokalnim izborima izazvala je velike kontroverze u javnosti i ponovo otvorila pitanje treba li osuđenim ratnim zločincima zabraniti da se kandiduju i obavljaju političke i javne funkcije. Nažalost, čini se da je BiH još daleko od takve odluke.

Nakon izbora, Abdić nije davao intervjue, a o svom novom načelničkom angažmanu skromno je izjavio:

– Na svakom poslu sam bio odličan, i na ovom ću dokazati da ću biti dobar i još bolji.

Ima li Hrvata na horizontu

– Gdje god nije bilo djelovanja hrvatske republike Herceg-Bosne, kao izraza političke volje hrvatskog naroda, političnog i vojnog, Hrvata više nema. Bez obzira da li je to Sarajevo, Goražde, Tuzla, Bihać, Banja Luka, jednako je na svakom dijelu. Hrvata je ostalo toliko malo da možemo kazati da su potpuno nestali – kazao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović u avgustu na javnoj tribini u Gorici, organizovanoj povodom obilježavanja 23. godišnjice proglašenja Herceg Bosne.

S obzirom na to da su Hrvati, kako je sam konstatovao, “potpuno nestali”, nije baš najjasnije zbog koga onda Čović uporno zagovara treći entitet. No, teza o ugroženosti Hrvata u BiH već je postala neizostavni dio retorike hrvatskog člana Predsjedništva i slušaćemo je još bezbroj puta, bez sumnje, i u godinama koje su ispred nas…

“Big shit” i jalijaš Milanović

Bosna i Hercegovina je “big shit”, rekao je sada već bivši šef hrvatskog SDP-a Zoran Milanović, a njegov kolega ljevičar Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, na to odgovorio da bi “najlakše bilo Milanoviću opsovati sve po spisku”, ali to ne bi riješilo niti jedan problem.

– To što on misli da je Bosna i Hercegovina “big shit”, vjerovali mi ili ne, misli i većina međunarodnih zvaničnika i diplomata na službi u Bosni i Hercegovini kao i širom Balkana. A ako ćemo pošteno, to misli i povelik broj Bosanaca i Hercegovaca. Izgovarajući ovu rečenicu, kao predsjednik stranke, na zvaničnom sastanku, i još se kasnije hvaleći kako je znao da se to sve snima, Milanović je samo pokazao da je, kako to već mi u ovoj nesretnoj zemlji volimo reći, “neuspjeli jalijaš” – izjavio je Komšić i dodao kako je druga Milanovićeva rečenica “daleko opasnija i zlokobnija”.

– Ozbiljno reći da, u slučaju da dođe do odvajanja RS-a od BiH “oni” neće ostaviti Hrvate sa Bošnjacima, razotkriva sve ono što se već par godina naslućuje, šuška, “osjeća u zraku”! Izgleda da je teret objave kako u Zagrebu čekaju novog Mačeka pao na pleća Milanovića i on je samo izgovorio ono što zaista misli. A Cvetkovića u Beogradu već svakako ima i previše – oštro je zaključio predsjednik DF-a.

Šta će student kod doktora

– Ne vidim razlog zašto se studenti bune jer se veoma rijetko razbolijevaju, zdravi su, a neko ih je uvjerio da spadaju u nemoćne skupine građana, što definitivno nisu – rekla je nedavno u intervjuu za Klix.ba ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj govoreći o najavljenom ukidanju Studentske poliklinike koje je predviđeno reformom zdravstva u tom kantonu.

Nema sumnje, ministrica Ademaj nepokolebljiva je u namjeri da racionalizira troškove u zdravstvenom sistemu, bez obzira na posljedice po pacijente. A kada smo već krenuli reformskim putem, ministrici predlažemo da uskrati pružanje zdravstvenih usluga i penzionerskoj populaciji – jer, budimo realni, i njima svakako još nije puno preostalo…

Hižaslav i “štrace”

Za kraj smo ostavili dvije zanimljive izjave vjerskih autoriteta: bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, te aktuelnog kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića.

Mustafa Cerić ove godine je Bošnjacima čestitao Bajram na izuzetno originalan način – on je, naime, smislio novi naziv za taj najveći muslimanski blagdan.

– Ako je Mula Mustafa Bašeskija imao razlog za to u svoje vrijeme, imamo i mi razlog u našem vremenu da kažemo da i mi imamo bosansku riječ za Bajram: Hižaslav. Zar ne zvuči lijepo: ‘Neka ti je blagoslovljen Hižaslav’. A može i ‘Hižaslav Šerif Mubarek Olsun’. Jezik se lako privikne da izgovara i uho se brzo navikne da sluša ono što je srcu drago – poetično je poentirao Cerić, te svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti poželio Hižaslav Šerif Mubarek Olsun.

A kardinal Vinko Puljić našao se u žiži javnosti i medija u regionu nakon što je žene koje stupaju u seksualne odnose prije braka nazvao – “štrace”.

– Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u zadnje vrijeme, kako bi isprobale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace – rekao je Puljić obraćajući se vjernicima prilikom proslave blagdana Gospe Loretske u Zadru.

Posljedice kardinalove propovijedi i danas su osjetne: grupa pod nazivom “Registar štraca” na društvenoj mreži Facebook okuplja, vjerovali ili ne, više od tri hiljade “nemoralnih” žena!

 

 

 

 

Izvor: faktorKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button