Antikorupcija.info

7 godina od katastrofalnih poplava u BiH. Još uvijek niko nije odgovarao za žrtve i materijalnu štetu i još uvijek vlast ignoriše potrebu provođenja preventivnih zaštitinih mjera










Doboj, kao najveća žrtva poplava iz maja 2014., sa 11 poginulih i 3072 poplavljena objekta, i dalje je u fokusu interesovanja kada su potencijalne buduće poplave u pitanju. Pogotovo što je i dalje nezaštićen. Prema informaciji iz nadležnog Ministarstva za privredu, vodoprivredu i šumarstvo, naime, Doboj ne posjeduje niti jedan vodozaštitni objekat.

U subotu, 15.05.2021., navršava se sedam godina od katastrofalnih poplava u BiH, za posljedice kojih, odnosno za nespremnost s kojom su dočekane, niko nije odgovarao. Vjerovatno upravo zato vlast ignoriše upozorenja koja joj se upućuju i ne radi na otklanjanju neuralgičnih tačaka, zbog čega je potencijalna opasnost od novih poplava i dalje prisutna.

Prema zvaničnim podacima, ukupna materijalnim šteta u poplavama 15. maja 2014. godine i dana nakon najvećeg poplavnog vala u BiH procjenjena je na iznos od 3,9 milijardi KM. Na donatorskoj konferenciji, koja je usledila u julu te godine, u Briselu, obećano je 1,6 milijardi maraka pomoći poplavljenima, uz konstataciju da to samo djelomično može zadovoljiti potrebe za saniranje uništenog. Pri tome, donatori su obećali 272 miliona KM, dok su 1,3 milijarde KM obećani kao kreditna sredstva.

Možda će Vas zanimati i:

Više pročitajte na antikorupcija.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button