SvijetVijesti

Rusi nastavili granatirati Mikolajiv, korišteni višecijevni bacači raketa (VIDEO)










Iako bi zbog uspostavljanja humanitarnih koridora u Ukrajini danas trebalo doći do prekida vatre u četiri velika grada, borbe na ostalim ratištima, naročito u južnim dijelovima Ukrajine, su nastavljene.

Prema posljednjim informacijama, ruska vojska od ranog jutra vrši napade na grad Mikolajiv koji se nalazi nedaleko od Hersona, koji su ruske snage zauzele prije nekoliko dana.

Snimci iz ovog grada pokazuju kako ruska vojska granatira stambena i industrijska područja ovog grada, a prema podacima gradskih službi, ruska vojska je grad granatirala iz višecijevnih raketnih sistema BM-30.

“Ujutro je izvršeno masovno granatiranje nastanjenih dijelova grada. Kao rezultat toga, grad je zahvatilo pet požara kako u stambenom tako i u industrijskom sektoru. Stepen štete i dalje se utvrđuje”, saopćile su gradske vlasti.

Guverner ovog grada Vitalij Kim upozorio je stanovnike da ne izlaze na ulice te je naglasio kako se tokom dana očekuje kako će ruska vojska izvršiti još napada na ovaj grad.

Inače Mikolajiv predstavlja jedan od ključnih gradova za Ruse kada je riječ o napredovanju prema jugozapadu države.

Pretpostavlja se kako je jedan od najvažnijih ciljeva ruske vojske na jugozapadu države zauzimanje Odese, a pored napada s mora, ruska vojska ima za cilj krenuti prema ovoj luci i cestovnim putem. Upravo Mikolajiv predstavlja prvi i jedini veliki grad koji vodi ka Odesi u ovom dijelu Ukrajine.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button