Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla: Počela realizacija projekta koji otvara više od 60 radnih mjesta (FOTO)

Početkom naredne godine Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) trebao bi povećati svoj kapacitet sa oko 300 hiljada, na pola miliona putnika godišnje.

Preduslov za to je izgradnja rekonstrukcija i nadogradnja putničkog terminala, a to je projekat koji vrijedi oko 4,5 miliona maraka.

– Idejno rješenje postoji, a već smo predali zahtjev za urbanističku saglasnost. Uskoro ćemo raspisati tender za izvođače radova, a potom predati zahtjev dobijanje građevinske dozvole – pojasnio je Enver Jukanović, v.d. izvršnog direktora za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla.

On navodi da ukoliko sve bude teklo po planu projekat nadogradnje putničkog terminala mogao bi biti gotov već u aprilu.

– Povećanje kapaciteta aerodroma značit će otvaranje i novih radnih mjesta. MAT trenutno zapošljava 145 ljudi, a planirao je da u 2017. godini otvorimo još dvadesetak radnih mjesta, što bi nas približilo brojci od 170 zaposlenih – rekao je Jukanović.

Izgradnja proširenog terminala trebala bi kooincidirati sa pet novih linija koje će biti otvorene u martu. Radi se o linijama za Bratislavu (Slovačka), Köln (Njemačka), Friedrichshafen i Nürnberg (Njemačka) te Växjö (Švedska).

Podsjećamo, putnici sa MAT-a veće lete za London Luton (Velika Britanija), Basel (Švicarska), Billund (Danska), Dortmund, Frankfurt Hahn i Memmingen (Njemačka), Eindhoven (Holandija), Gothenburg, Malme i Štokholm (Švedska). Od 17. decembra planirano je uvođenje linije za Berlin.

– Wizz Air je već raspisao konkurs za prijem 40 ljudi. Radi se uglavnom o kabinskom osoblju. Sa povećanjem kapaciteta aerodroma, očekujemo da će se pojaviti i ovi partneri, a samim tim otvoriti i dodatna radna mjesta – kaže Jukanović.

Početkom marta 2017. godine na MAT stiže još jedan avion Wizz Aira. Bit će to druga letjelica ove kompanije koja će biti stacionira u tuzlanskoj zračnoj luci.

 

 

 

Izvor: faktorKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button