Sport

Novi rekordi tuzlanskog plivača Adija Mešetovića










Na upravo završenom prvenstvu Bosne i Hercegovine u plivanju, Tuzlak Adi Mešetović pet puta je obarao državne rekorde i osvojio 3 zlatne medalje u apsolutnoj konkurenciji.

Prvog dana takmičenja Adi je postavio novi rekord na 50m delfin i to prvo u jutarnjim kvalifikacijama a potom i u finalu otplivavši 24.62, a zatim je u finalu trke 50m slobodno otplivao rezultat 23.22, što je novi nacionalni rekord, a ujedno i norma za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

Drugog dana takmičenja u Sarajevu Mešetović je nastavio sa rekordima pa je na 50m prsno oborio rekord u kvalifikacijama (29.55) da bi ga kasnije u finalu pomjerio na 29.50.

Ovo je zapravo bio šesti Adijev rekord u dvije sedmice. Naime, on je samo sedam dana ranije na međunarodnom plivačkom mitingu u Beogradu postavio još jedan državni rekord.

Adi Mešetović je ujedno i najuspješniji plivač državnog prvenstva  BiH sa 756 FINA bodova na 50m delfin. Mešetović je sada apsolutni državni rekorder u šest disciplina, a njegovi juniorski rekordi stoje u još 4 discipline. Takođe, bio je učesnik najvećih međunarodnih takmičenja poput Evropskog prvenstva (London, 2016.) i Svjetskog prvenstva (Windsor, Kanada 2016.)

Moramo istaći da je jedan od njegovih najvećih uspeha ulazak u finale Svjetskog kupa u augustu prošle godine čime je postao prvi plivač u istoriji BiH u finalu nekog velikog takmičenja. Adi je finale plivao u disciplini 50m slobodno i otplivavši vrijeme 22.16 postao najbrži plivač svih vremena u Bosni i Hercegovini.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button