Svijet

Internet zbog Donalda Trumpa “seli” u Kanadu

Internet Archive je zadužen za arhiviranje interneta i ljudskog znanja, a organizacija je saopćila da će svoj arhiv u potpunosti preseliti u Kanadu kako bi ga čuvala na sigurnom. Najveći razlog za to je izbor Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika, a posebno jer je njegova administracija “obećala radikalne promjene” i “zatvaranje” interneta.

Projekt prebacivanja u Kanadu će koštati milione dolara, no, taj potez organizacija opravdava tvrdnjom da će svi podaci biti sigurni.

Možda će Vas zanimati i:

“Devetog novembra smo se u SAD-u probudili s novom administracijom koja obećava radikalne promjene. To nam je podsjetnik da institucije poput naše moraju izvršiti promjene. Za nas one predstavljaju čuvanje kulturnih materijala i njihovu dostupnost. Time se pripremamo za Web koji bi mogao biti suočen s velikim restrikcijama”, saopćio je Internet Archive.

Organizacija sada traži novčanu podršku za finansiranje svog projekta.

Donald Trump je ranije davao različite izjave koje se tiču njegove politike o internetu. Međutim, mnoge od njih nagovještavaju da će se miješati u web, a mogao bi i zatvoriti neke njegove dijelove.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button