BiH

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!
Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, veliki praznik ove zemlje i podsjećanje na antifašističku istoriju naše države. Na ovaj dan 1943. godine, u Mrkonjić Gradu su udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Donesena je odluka o konstituisanju Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od kojih 173 sa pravom glasa.

Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao općepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima se ističe da ubuduće Bosnu i Hercegovinu i njene narode, u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost bosanskohercegovačkih naroda da “njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

Iako u Federaciji BiH i Republici Srpskoj različito gledaju na ovaj istorijski događaj, 25. novembar 1943. godine jedan je od najznačajnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu.

U Federaciji BiH je danas neradni dan. Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH saopćilo je da na ovaj dan ne rade poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druga pravna lica.

U Republici Srpskoj, 25. novembar se ne obilježava i običan je radni dan.

Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima jer ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nikada nije usvojila.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button