BiH

Harmonika, petokrake i pjesme na obilježavanju 73. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu
Blizu 1.000 antifašista iz svih republika bivše Jugoslavije danas se okupilo u Jajcu povodom obilježavanja 73. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a na kojem je donesena odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije sa funkcijama privremene vlade.

Brojne delegacije Udruženja Josip Broz Tito iz bivših republika Jugoslavije te predstavnici SABNOR-a BiH danas su na spomen-fontanu položili cvijeće te se prisjetili dobrih dana i partizanskih borbi. Uz zastave Jugoslavije, našle su se i zastave Kosova, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih bivših republika Jugoslavije.

Partizanske uniforme te kape sa crvenim zvijezdama petokrakama danas su preplavile centar Jajca, a nisu izostale ni partizanske pjesme praćene harmonikom i dobrim raspoloženjem.

Među prisutnima danas je bio i 88-godišnji Modričanin Salko Rizvić koji je na svojim prsima danas nosio zasluženo ordenje i priznanja koja je stekao u Drugom svjetskom ratu kada je napustio prvi razred srednje škole i postao mladi partizan.

“Vrlo sam radostan sa svim ovim narodom ovdje. Svima želim puno zdravlja, dug i sretan život nego kako je svima danas. Ovima koji su na vlasti želim čim prije smjenu kako bi došli bolji ljudi i donijeli bolje zakone za omladinu u BiH i svim državama Titove Jugoslavije. Ova odlikovanja koja imam su iz Drugog svjetskog rata za komandovanje, ali ima i poslijeratnih zasluga. Bio sam organizator ustanka kod Ozrena i borac Ozrenskog partizanskog odreda Todor Vujasinović”, izjavio je Rizvić.

Danas je osim polaganja cvijeća na spomen-fontanu održana i svečana akademija, upriličena posjeta Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a te će biti održana i promocija knjige.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button