BiH

FOTO: Antifašisti iz Gradačca uveličali skup u Jajcu
U Jajcu, gradu u kome je 1943. godine održano historijsko Drugo zasjedanje AVNOJ-a, ove suboten okupilo se preko hiljadu antifašista kako bi na svečan način obilježili taj veliki datum iz II svjetskog rata.

Antifašisti su stigli iz raznih krajeva, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i naravno iz BiH, da bi evocirali uspomene na te davne dane kada se stvarala nekadašnja država.

Bilo je to svečano i sjetno prisjećanje prošlosti i historijskih događaja, uniformi i kapa sa petokrakama, zastava i muzike, srdačnih susreta i novih poznanstava ljudi koji nisu gledali u drugom ništa drugo osim njega kao čovjeka.

Ni kiša koja se prosula po Jajcu, ni huk vodopada, ništa nije moglo da omete i nadjača razdraganost učesnika što su se ponovo našli na ovoj manifestaciji.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim borcima, održana je svečana Akademija, a zatim promocija knjige “Tito i mi – juče, danas, sutra”, čiji su autori Mesihović, Bajtal, Muftić, Pejanović, Dukić i Zgodić.

Poruka sa ovog fascinantnog skupa mogla bi se sažeti u riječima najstarijeg i stalnog učesnika ove manifestacije, partizanskog majora Salka Rizvića, koji je akcenat stavio na to da mladi moraju da se angažuju da se napravi društvo u kome će oni, a i svi drugi živjeti u slobodi, ravnopravnosti i prosperitetu, društvo kakvo je napravila njegova generacija sa Titom na čelu.

Inače, ovaj skup je pored mnogih delegacija uveličala i velika grupa antifašista iz Gradačca, koji su na razne načine dali svoj doprinos ovoj manifestaciji.

Piše: Suad Krajnović

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button