Sport

Navijači Bešiktaša će večeras navijati znakovnim jezikom

NAVIJAČI turskog prvaka Bešiktaša, poznati kao najglasniji navijači na svijetu, večeras će na utakmici 5. kola Lige prvaka protiv Benfice svoju momčad prvu minutu susreta bodriti u – tišini.

Inicijativu su pokrenuli nogometaši Bešiktaša Atiba Hutchinson, Andreas Beck, Gokhan Inler i Necip Uysal, koji na taj način žele skrenuti pozornost na gluhonijeme osobe uoči međunarodnog Dana za osobe s invaliditetom, ali i podržati brobu protiv rasizma na nogometnim terenima.

Znakovnim jezikom će prvo reći “Stop raszismu”, a potom “Crni orao”, koji je i simbol kluba.

“Naši navijači su uvijek najglasniji, ali ovog puta je puno važnije da pošalju poruku. Oni su uvijek bili glas onih kojih se ne čuje”, rekao je direktor kluba Fikret Orman.

U hvalevrijednu akciju turski klub pokušat će uključiti i gostujuće navijače plakatima, posebno za tu priliku, na portugalskom jeziku.

Carsi, kako se nazivaju navijači Bešiktaša, poznati su po lijevičarskim stavovima i često su uključeni u razne društvene akcije. Bili su jedni od predvodnika demonstracija protiv Erdogana 2013. godine, a često koreografijama podržavaju, primjerice, Greenpeace.

 

Izvor:index.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button