Sport

(FOTO) Bh. karatisti napokon zajedno : Održano Državno prvenstvo ujedinjenog karate savezaU velikoj dvorani SKPC „Mejdan“ Tuzla jučer je održano 23. Državno prvenstvo u karateu za kadete, juniore i U 21 i 1. Para državno prvenstvo u karateu za osobe sa smetnjama. Tehnički organizator prvenstva je bio KBS „Tuzla Sinbra“ Tuzla i Karate savez Tuzlanskog kantona.

Ovo je bilo prvo zajedničko državno prvenstvo ujedinjenog Karate saveza Bosne i Hercegovine i prvo državno prvenstvo kako je karate ušao u porodicu olimpijskih sportova. Učešće su uzela 104 karate kluba sa prostora cijele Bosne i Hercegovine sa 554 takmičara.

Prvo mjesto u generalnom plasmanu je ostvario KK „Champion“ Ilidža, drugoplasirani je KBS „Tuzla Sinbra“ Tuzla, dok je treće mjesto osvojio KK „Okinawa“ Sarajevo.

Ovo je bilo i izborno takmičenje za sastav reprezentacije za nastup na Balkanskom šampionatu narednog mjeseca u Sarajevu.

Rezultati članovi KBS „Tuzla Sinbra“ : Neira Džafić prvoplasirana je u svojoj kategoriji, dok su Emina Abdulić, Belma Omerović, Azra Bašić i Dajana Crnoglavac viceprvakinje Bosne i Hercegovine u svojim  kategorijama. Dina Mahmud i Azra Zoletić su osvojile bronzane medalje, a posebnu pažnju je izazvala kategorija „para karate“ za osobe sa smetnjama gdje su prvoplasirani Boris Kasumović, a drugoplasirani Edis Kasumović iz KBS „Tuzla Sinbra“. U borbama i katama ekipno, osvojili su 2 zlatne, 1 srebrnu i dvije bronzane medalje.

Takmičari KBS „ORRKA“ Lukavac također su ponovo pokazali da su fantastični karatisti, te su osvojili 5 medalja i to 3 zlatne i titule prvaka BiH, jednu srebrenu i titulu viceprvaka BiH i jednu bronzanu medalju. Baćić Damir, Đozić Mensur i Čajić Hamza ponijeli su titule prvaka države, a bitno je naglasiti da su se na tron popeli s jednim ili nijednim izgubljenim poenom. Srebrnu medalju osvojio je Muradbašić Haris, a bronzani na ovom prvenstvu je Omerović Bakir, koji je premijerno nastupio u kadetskoj konkurenciji.

Naši sugrađani iz Karate kluba „Sloboda“ u borbama ekipno su ponijeli titulu prvaka države, dok je Tarik Hamidović u seniorskoj kategoriji u borbama osvojio bronzanu medalju.

Cjelokupno državno prvenstvo je izazvalo mnogo pažnje, nakon bure i problematike u ovoj plemenitoj borilačkoj vještini, koja je već neko vrijeme aktuelna. Karate je napokon na korak do finalnog ujedinjenja i krupnim koracima korača ka Olimpijadi u Tokiju, gdje se nadamo da će naša zemlja 2020. godine imati predstavnike.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button