Lifestyle

Važno upozorenje za roditelje: Zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno!U hladnim jesenskim i zimskim danima važno je znati kako obući dijete za vožnju u autu. Glavno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti u zimskoj jakni kad sjede u autosjedalicama, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju prometne nesreće. Američko udruženje pedijatara tvrdi da nošenje predebele zimske odjeće i glomaznih skijaških odijela dovodi do povećanog rizika za povrede, jer skliske zimske jakne mogu uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice.

Provjerite je li jakna predebela

Ako niste sigurni je li jakna vašeg djeteta predebela, možete provjeriti.

Najprije stavite dijete u autosjedalicu kad ima jaknu na sebi i stegnite kaiševe kao što to inače radite. Zatim, bez da olabavite kaiševe, izvadite dijete iz sjedalice i skinite mu jaknu. Ostavite kaiševe tako kako jesu i stavite dijete bez jakne u sjedalicu. Ako možete staviti dva prsta između kaiša i djetetovog ramena, tj. ako je kaiš prelabav, to znači da je jakna bila preglomazna.

Zapamtite, ako dijete ne možete sigurno zavezati u autosjedalici dok nosi jaknu, onda mu skinite jaknu. Pokrijte ga toplom dekom ili mu obucite jaknu s druge strane nakon što ga zavežete u autosjedalici. Možete mu obući i džemper umjesto jakne.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button