BiH

Šta je Zvizdić potpisao u Rigi i gdje je najavljena revizija projekta Bloka 7

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravi u Rigi, a danas se susreo sa čelnicima kineskih tehnoloških i investicijskih korporacija Huawei, Nuctech i Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) prisutnih na Biznis forumu u okviru Petog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1).

Jučer je Zvizdić naveo projekte u BiH koji su u toku, ali i nove planirane projekte koji su u skladu s ciljevima 16+1 saradnje.

– Projekt pripreme za izgradnju termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 Tuzla je u finalnoj fazi te će se danas (jučer op.a.) obaviti potpisivanje finansijskog dijela tog ugovora. Ranije su potpisani ugovori za izgradnju Termoelektrane Banovići, kapaciteta 350 MW, kao i ugovori za izgradnju vjetro parka u Tomislavgradu i izgradnju ceste Glamočani-Mliništa – pojasnio je Zvizdić.

No, opće poznato je da je zatražena revizija ovog projekta. Lider SBB-a Fahrudin Radončić zatražio je da se preispita gradnja Bloka VII Termoelektrane u Tuzli. Radi se o enormno skupom projektu i ogromnom zaduženju BiH više od milijardu i po maraka. Stručnjaci upozoravaju da će zbog skupoće projekta neminovno voditi ka poskupljenju struje minimalno 30 posto, čak i više.

Država se zadužuje, a naše kompanije i domaća pamet neće raditi gotovo ništa na tome. To će biti isključivo kineski izvođači.

Da je neophodna revizija potvrdio je u petak i federalni premijer Fadil Novalić gostujući na Face TV.

– Samo u Evropi tačnije u Poljskoj ima Blok 450MW i to je posve netipičan Blok, znači ili je standardni 350MW kao što su Banovići ili kao što bi mogao biti Kakanj sa jednom fluidnom tehnikom ili je sa praškastom tehnologijom 660MW. To su neki standardni blokovi koje dobijate jeftino – kaže Novalić.

Na pitanje koji ćemo dobiti u Tuzli Novalić odgovara:

– Svakako je da bi bilo logično da su oba 350MW i da je isti proizvođač. To je logično rješenje, ali mi ovog momenta moramo reći da se mi nećemo nazad povlačit, nama su bolokovi potrebni, al naravno da ćemo raditi svaku vrstu revizije i tehnološku i tehničku i finansijsku. Svakako ćemo ući u reviziju ali nećemo se povući. Imamo vremena do 2026. godine. Druga je stvar hoće li se to tumačiti kao naša neozbiljnost, ali mi smo mala zemlja i ne smijemo praviti velike greške – kazao je Novalić.

Pitanje je sada šta je Zvizdić potpisao i gdje je izostala koorodinacija vlasti.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button