BiHVijesti

Ante Šprlje : Problem je što Hrvati u BiH nemaju entitetMinistar pravosuđa Hrvatske Ante Šprlje izjavio je, gostujući u emisiji Hrvatske radio-televizije (HRT), da su posljednja dešavanja u BiH, uključujući i hapšenja visokih oficira HVO-a po nalogu Državnog tužilaštva u Posavini, rezultat činjenice da bh. Hrvati nemaju svoj etnitet. 

Šprlje je to kazao gostujući preksinoć u emisiji “Otvoreno”, ali ova izjava skoro da nije primijećena u bh. javnosti, niti je izazvala zvanične reakcije. 

– Reći ću vam neke od ključnih problema koji su doveli do ovoga. Institucionalno nepostojanje čvrste baze za Hrvate. Hrvati nemaju svoj entitet i to je jedan od glavnih problema hrvatske pozicije u BiH – kazao je Šprlje, prenijeli su mediji.

Dodao je da se to mora otvoreno reći te istakao da “Hrvati zbog svega toga nemaju bitne elemente postupanja u ovakvim situacijama”. 

– Također, BiH je slabije funkcionalna država i veća je mogućnost manipulacije u slabim državama. Vi u Hrvatskoj, Francuskoj, Austriji ne možete manipulirati ovakvim optužnicama. Imate to da zbog takvog rata za pozicije unutar raznih institucija postajete manipulirani u svrhu političkih situacija – zaključio je Šprlje.

On je najavio protuudar i optužnice protiv generala Armije RBiH.
 
– Moramo shvatiti da se optužnice ne mogu naručivati, ali mogu javno reći da u Hrvatskoj postoji grupacija ljudi koja se bavi istraživanjem tog pitanja i kada se prikupe svi dokazi, dokumentacija će biti predana Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje – kazao je ministar Šprlje odgovarajući Mislavu Togonalu na pitanje zašto Hrvatska pasivno posmatra optužnice protiv nacionalnih heroja i ne čini ništa da ih zaštiti.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button