Tuzla

Aktiv žena Simin Hana organizuje radionicu pravljenja tradicionalne poslastice „ćetenije“




Ćetenija je jedno od starih tradicionalnih bosanskih jela, tačnije poslastica, koja ima posebnu čar jer se pravila zimi na sijelima u bosanskim kućama. Aktiv žena organizuje radionicu sa ciljem očuvanja tradicije i prenošenja znanja sa starijih na mlađe naraštaje.

Tim povodom smo kontaktirali Magbulu Trle predsjednica Aktiva Žena Simin Hana koja nam je ukratko predstavila temu današnje “slatke” radionice.

“Kao i svake godine naš Aktiv u februaru mjesecu ima jednu redovnu radionicu t.j. čuvanje od zaborava naše tradicije, pravljenja domaćih jela, ovaj put to će biti pravljenje ćetenije.

To je jedno staro tradicionalno slatko jelo. Gdje mi pokušavamo da otrgnemo od zaborava taj naš specijalitet, naših starih baka i nena. Tako da smo tu radionicu upriličili danas t.j. večeras u 18 sati u Agora centru gdje će prisustvovati i žene iz Mjesne Zajednice Seona kod Srebrenika koje su izrazile želju da vide, jer to kako kažu nisu vidjele. Tako da smo ih pozvali u goste da prisustvuju toj radionici, a biće prisutne i žene iz MZ Bokavići.

Naravno, biće prisutni i naši mladi iz našeg Agora Centra, a mi se nadamo da će se priključiti i mnogi naši sugrađani u stvari stanovnici MZ Simin Han, naravno kao naše članice iz Udruženja Žena iz Tuzle.” – istakla je u najavi radionice Magbula Trle, predsjednice Aktiva Žena Simin Hana koje radi u sklopu udruženja žena iz Tuzle.

Ostaje nam samo da se pridružimo i zasladimo!!!

 

 



Back to top button