Svijet

Turska: Eksplozija nakon hapšenja, ima mrtvih i ranjenih

Najmanje jedna osoba je poginula, a 30 je ranjeno u eksploziji koja je potresla Diyarbakir, većinski kurdski grad na jugoistoku Turske, javila je turska NTV.

Prema prvim informacijama eksplodirao je automobil-bomba, a svjedoci navode da se detonacija čula širom grada.

Možda će Vas zanimati i:

Iz kancelarije provincijskog guverenera je saopšteno je da je eksplodirala automobil-bomba i da se vjeruje da je za napad odgovorna zabranjena Radnička partija Kurdistana.

Eksplozija se desila blizu zgrade koja je dio sjedišta gradske policije, a nekoliko vozila hitne pomoći poslato na mjesto eksplozije.

Eksplozija je odjeknula nekoliko sati nakon što je policija izvršila raciju u sjedištu prokurdske Narodne demokratske partije (NDP) u Ankari i uhapsila 11 poslanika, među kojima i lidera Selahattina Demirtasa kog svjetski mediji nazivaju “Kurdski Obama”. Uhapšena je i kopredsjednica NDP Figena Yuksekdaga.

Policija upala u Demirtasovu kuću u Ankari i Yuksekdagovu kuću u Diyarbakiru, na većinski kurdskom jugoistoku zemlje, rekli su advokati stranke.

Pritvorene čelnike Demirtasa i Yuksekdaga tužioci su optužili za širenje terorističke propagande. Advokati te stranke su saopštili da su oni uhapšeni jer su odbili da svjedoče o zločinima povezanim s terorističkom propagandom.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je naložilo pritvor za 13 zastupnika u turskom parlamentu, ali da je privedeno samo 11 jer su dvojica bila u inostranstvu, izvijestila je agencija Reuters.

Turska optužuje NDP za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radnička partija Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button