Super vodič - Gdje izaći

Panonska jezera-kompleksi slanih jezera

Panonska jezera-kompleksi slanih jezera

Panonska jezera su slana umjetna jezera u Tuzli.

Prvo jezero je napravljeno2003. , drugo 2009., a treće 2012. godine.

U kompleksu  je  2006. godine otvoren arheološki park Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi te mnogi drugi sadržaji. Jezera se nalaze u samom središtu Tuzle svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga. Jezera su jedina slana jezera u Europi.

Panonska jezera-ulaz u arheološki park
Panonska jezera-ulaz u arheološki park

“Prvi nalaz predmeta iz neolitskog doba u Tuzli je poznat iz 1903. godine. Tada je, prilikom radova na regulisanju Appel Placa, danas Trga slobode, iskopano nešto arheološkog materijala, što su bile prve indicije o postojanju neolitskog naselja na području Tuzle. Poslije stručne obrade tih predmeta, Vejsil Ćurčić je došao do zaključka da je na prostoru današnje Tuzle postojalo neolitsko naselje čiji su stanovnici, pored tradicionalnog privređivanja, vjerovatno koristili i izvore slane vode”, istakao je kustos arheolog Muzeja istočne Bosne Mirsad Bakalović.

Street workout na Panonici

Street workout je jednostavan sport i odličan je za početnike koji tek trebaju osnažiti svoje tijelo, ali i za dugogodišnje sportaše koji mogu izvesti sve vježbe.

To je specifičan način treniranja u kojemu se kao opterećenje koristi vlastita masa tijela pri čemu se prkosi samoj gravitaciji. Sa takvim načinom treniranja možemo postići iznimno visoku razinu fleksibilnosti, motoričkih sposobnosti poput snage, izdržljivosti i dr. te razviti veću mišićnu masu.

Panonska jezera-street workout
Panonska jezera-street workout

Restoran “Panonski Lovac”

Na trećem jezeru nalazi se  Restoran ”Panonski Lovac” koji  nudi bogatu gastro ponudu, parking, dvije ljetne bašte i povoljne cijene.

U restoranu se organizuju proslave nove godine, rođendana, svadbi, diplomskih, 8.mart i sve ostali vidovi zabava i proslava uz muziku uživo.

Više o Restoranu ”Panonski Lovac” možete naći na facebook stranici restorana: www.facebook.com/Restoran-Panonski-Lovac

Panonska jezera-restoran
Panonska jezera-restoran 

Rad je usmjeren je na želju da se dolaskom na Panoniku sigurno i ugodno osjećate, dobro odmorite, riješite stresova…

Panonska jezera-slapovi
Panonska jezera-slapovi

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button