LifestyleZanimljivosti i zabava

8 najhrabrijih žena ratnica u modernoj historiji

Kada pomislimo na rat i na bojno polje, obično se sjetimo muškaraca, međutim, na ratištima su se borile i hrabre pripadnice ljepšeg pola, za šta su i odlikovane, postavši heroine u svojim državama. Ovo su neke najhrabrije, među kojima je i jedna žena sa naših prostora, Srpkinja, smjela ratnica i jedina žena na svijetu odlikovana francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom.

Lidija Litvjak

Lidija Vladimirovna Litvjak bila je najuspješniji žena pilot-lovac u Sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu tokom Drugog svjetskog rata.

Sa 12 priznatih samostalnih vazdušnih pobjeda i sa najmanje 4 zajedničke pobjede, postignute tokom 66 borbenih letova, u periodu od dvije godine, bila je prva žena pilot-lovac koja je oborila neprijateljski avion, prva žena koja je dobila titulu “lovačkog asa” i najbolji ženski pilot-lovac u historiji ratnog vazduhoplovstva.

Poginula je kada je, prilikom napada na formaciju njemačkih bombardera njen avion oboren iznad Orela, tokom Kurske bitke.

lidija

Nives Fernandez

Fernandez se borila protiv japanske okupacije ostrva Lejete tokom Drugog svjetskog rata i pozanta je kao filipinska žena ratnica.

Radila je kao učiteljica, ali je to ostavila iza sebe kad je njen narod bio ugrožen od strane Japanaca. Ona je sakupila 110 ljudi i formirala gerilski otpor.

Skoro dvije i po godine ona je vodila svoj puk protiv Japanaca, čija je vlada ucijenila njenu glavu na 10.000 pezosa.

Ona je preživela rat, jednom je bila ranjena, a upamćena je kao filipinska heroina.

nives

Margaret Korbin

Margaret je bila prva žena koja je dobila vojnu penziju od američkog kongresa. Tokom bitke za Fort Vašington 1776. godine, njen muž je bio ubijen, umjesto da tuguje ona je odlučila da zauzme njegovo mjesto u topovskoj posadi i da se bori protiv neprijatelja.

Bila je teško ranjena, i to u grudi, vilicu i ruku, što je zaustavilo u daljoj borbi. Britanci su dobili bitku, a Margaret je bia zarobljena, ali potom puštena na uslovnu slobodu. Iako nije mogla i dalje da se bori, ona je ostala aktivni član vojske do 1783. godine.

Milunka Savić

Kada je 1912. počeo Prvi balkanski rat, 23-godišnja Milunka Savić je odsjekla kike, na glavu stavila šajkaču, obukla muške čakšire i seljački koporan i krenula u Beograd.

U dobrovoljce se upisala kao Milun i već na Bregalnici dobila prvu medalju za hrabrost.

U Prvom svjetskom ratu, takođe se prijavila kao dobrovoljac. Bila je dio “Gvozdenog puka”, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske “Knjaz Mihailo”.

Milunka se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvijezdu sa mačevima.

U jesen 1915. godine u Makedoniji je teško ranjena u glavu i tako povređena se povlačila preko Albanije. Poslije nekoliko mjeseci oporavka vratila se na Solunski front, gdje je učestvovala u bitkama, na ljeto i jesen 1916. godine. Tu se istakla u bici na Kajmakčalanu, u okuci Crne rijeke, kada je “gvozdeni puk” bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji, kada je zarobila 23 bugarska vojnika.

Dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju “Miloš Obilić”. Jedina je žena na svijetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Milunka je držala malu bolnicu na Voždovcu, u kojoj je liječila ranjenike. Zbog te bolnice uhapšena je od strane Specijalne policije i šest meseci provela u logoru Banjica.

Nakon rata, vlast joj je 1945. dodijelila penziju. Starost je provela u svojoj kući na Voždovcu, u društvu unuka i u redovnim susretima sa vojnim veteranima.

untitled

Manuela Pedraza

Manuela se borila tokom osvajanja Buenos Ajresa nakon prve britanske invazije 1806. godine. Učestvovala je u bici koja je trajala čak tri dana i bila je najteža.

Ona je u borbu krenula sa svojim mužem, koji je i ubijen dok je stajala pored njega. Tada je uzela njegov bajonet i probola ubicu svog muža.

Manuela je dobila vojni čin, a njeni podvizi tokom osvajanja su je uzdigli kao heroinu Buenos Ajresa.

U njenu čast se dodjeljuje i godišnja nagrada ženama za društveni aktivizam.

Jevdokija Zavaili

Nakon uništenja Jevdokijinog sela u Ukrajini tokom Drugogo svjetskog rata, ona je uspjela da ubijedi lokalnu konjičku jedinicu da je prime u svoje redove. Ona je počela kao sestra, a kasnije završila u samom žarištu borbi. Sa obrijanom glavom i vojničkom uniformom nisu je razlikovali od muškaraca.

Njeni podvizi su bili toliko poznati, da su joj Njemci dali nadimak “gospođa Crna Dalija”. Dobila je više od 40 medalja za hrabrost.

jevdokija

Lija Hester

Hester je prva žena od Drugog svjetskog rata koja je uspjela dobiti Srebrenu zvijezdu. Jedina je od 14 žena u američkoj historiji koja je tako odlikovana za borbu.

U martu 2005. godine, ona je sa svojim konvojem tražila improvizovane eksplozivne naprave u Iraku, kad su napadnuti iznenada. Uspjela je da izvuče svoje ljude iz zasjede i za taj podvig je dobila Srebrenu zvijezdu.

lija

Laura Nikolson

U decembru 2013. godine, Laura, pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Britanije, bila je na čelu evakuacije u Afganistanu, kad je upala u tešku neprijateljsku vatru.

Ona je trebalo helikopterom da preveze ranjenog marinca. Letjelica se odmah zapalila, ali je Nikolson uspjela da odvede marinca do bolnice i bezbijedno sleti helikopterom.

U toku još jedne misije spašavanja ranjenika, Laura je opet upala u središte vatre, ali je i tada uspjela da se izvuče i dovede ranjenike na sigurno, a za svoje uspješne misije je i odlikovana.

laura

Izvor: BlicKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button