BiHU fokusuVijesti

Bh. telekom operateri dobili dozvole za početak uvođenja 4G mreže













“U narednoj godini preko 60 posto teritorije BiH će se pokriti 4G mreže, a u narednih pet godina osigurati 90 posto teritorije BiH. U narednim mjesecima građani, kao i privrednici, u BiH će moći uživati u prednostima 4G mreže. Prema zadnjim analizama ćemo imati 7 ili 8 puta veću brzinu prijema i slanja”, rekao je Zvizdić danas u Sarajevu prilikom dodjele dozvola telekom operaterima.

Zvizdić je kazao da će prvi grad koji će koristiti 4G biti Sarajevo, a zatim Mostar tokom Sajma narednih dana, a onda svi ostali naseljeni gradovi i mjesta u BiH.

Možda će Vas zanimati i:

“Posebno se zahvaljujem RAK-u i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH kao i našim telekom operaterima”, dodao je Zvizdić.

Dozvole za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje elektronskih komunikacionih usluga putem mobilnih pristupnih sistema, odnosno 4G mreže, dodijelila je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH.

Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je kazao da današnji dan, kao početak pružanja usluga 4G mreže je veoma bitan za BiH jer smo zakoračili u svijet digitalne revolucije.

“Pored toga što će značajno imati svaki stanovnik BiH, ulazimo u sistem u kojem će privreda i firme koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu mrežu da budu dostupniji. Kada su telekom operateri u pitanju, prvi put imamo da se dozvola dodjeljuje na tehnološki neutralnoj osnovi što znači da će svaki operater moći pružati usluge koje su i veće od 4 plus generacije”, izjavio je Kovač.

On je obznanio da će komercijalizacija pružanja usluge 4G početi 8. maja ove godine, jer postoje preduslovi koje telekom operateri moraju uraditi prije nego krenu s komercijalizacijom.

Direktor RAK-a Petar Kovač istakao je da su nosioci ovog projekta bili RAK te državno ministarstvo komunikacija i dva entitetska ministarstva.

Dozvole je bosanskohercegovačkim telekom operaterima BH Telecomu, HT Mostaru svečano uručio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je kazao da je ovo važno za sve građane BiH kao i telekom operatere. Zahvalio se vlastima ističući da je ovo važan korak sustizanju svjetskih trendova. On je rekao da će sutra u Mostaru BH Telecom eksperimentalno pustiti 4GPlus signal.

Direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je upitan da li će novi paketi biti skuplji za korisnike, a on je odgovorio da novi paketi nose naziv Ekstra paketi te dodao da su paketi povoljni i da korisnici usluga mogu očekivati veće benefite i saobraćaja. Kako kaže, cijene paketa kretati će se od 17 do 170 KM posebno ističući paket od 50 GB.

Goran Kraljević, član Uprave HT Mostar i jedan od izvršnih direktora se zahvalio na dodjeli dozvole te obećao da će HT Mostar ispuniti i procedure vezane za spremanje 5G mreže. On je istakao da će 4G omogućiti novu i višu kvalitetu za krajnje korisnike.I on je rekao da će i HT Eronet sutra u Mostaru promotivno pustiti 4G mrežu.

Niko od predstavnika Telekoma Srpske nije bio na dodjeli dozvole. Iz te kompanije su ranije kazali da su spriječeni doći te da će im dozvola biti naknadno uručena.

Zvizdić je upitan o tome da li je bilo govora sa Vladom RS-a o raspodjeli sredstava. On je rekao da je veliki zagovornik da svako radi svoj posao i poštuje svoje nadležnosti.

Istakao je da Vijeće ministara BiH ne dozvoljava da nijedan niži nivo donosi odluke koje su u nadležnosti države BiH. Kako kaže, ni državna vlada nije se miješala u nadležnosti drugih bh. administrativno-teritorijalnih jedinica.

Podsjetimo, državna izvršna vlast je 11. marta 2019. godine usvojila Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Kako je objašnjeno na konferenciji za medije, operateri su dužni osigurati pokrivanje minimalno 90 posto teritorije BiH i 98 posto ključnih putnih pravaca u BiH.

Po ovoj osnovi, odnosno na ime dodijeljene dozvole, telekom operateri dužni su u budžet institucija BiH uplatiti naknadu od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata u periodu od 2019. do 2023. godine.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button