TuzlaU fokusu

Elektroprivreda spremna na raskid ugovora o izgradnji Bloka 7













Shodno stavu kineskog partnera, rok za izmjenu ugovora o izgradnji Bloka 7 u Tuzli je istekao, pokazuju dokumenti koje objavljuje Klix.ba. Elektroprivreda BiH spremna je na potpuni raskid ugovora, a koje će korake poduzeti odlučuje Parlament FBiH.

Sve je izvjesnija propast projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, jer kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača radova.

Riječ je o dokumentu čije je odredbe, između ostalog, usvojio Parlament Federacije BiH, a koji je sada na potezu za nametanje daljih koraka koje bi trebala poduzeti Elektroprivreda BiH.

Problem u realizaciji projekta je nastao nakon što je kineski Konzorciji Gezhouba zatražio od bh. strane, koja je ispoštovala dio ugovora koji se odnosi na završavanje pripremnih radova za izgradnju bloka, izmjenu tog dokumenta, jer je američka kompanija General Electric, kao podizvođač radova, otkazala saradnju, onemogućivši isporuku svoga kotla, turbine i generatora.

Problemi počeli 29. januara

Inače, prema dokumentima koji su u posjedu portala Klix.ba, Elektroprivredu BiH o tome je Konzorcij Gezhouba obavijestio 29. januara ove godine, uz zahtjev za izmjenu dijela ugovora, prema kojem bi, kotao isporučila kompanija Shanghai Boiler Works Co., Ltd., s tehničkom podrškom General Electrica, dok bi za dopremanje turbine i generatora bila zadužena Shangai Electric Group, s tehnologijom i licencom Siemensa.

Tačno tri mjeseca kasnije Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH donio je zaključak na osnovu kojeg se ostaje pri izvornom obliku ugovora, o čemu je obaviještena i kineska Gezhouba, koja je pak za prihvatanje svog novog dijela dokumenta dala rok do 31. maja ove godine, o čemu je pismo uputila i federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Daljnjim razvojem situacije, kako je navedeno u dokumentima koji su u posjedu portala Klix.ba, Elektroprivreda BiH je s ciljem zaštite svojih interesa angažovala pravnog savjetnika, a na osnovu čijeg mišljenja je Nadzorni odbor tog javnog preduzeća kreirao odgovor kineskom partneru.

U obzir dolazi samo izvorni oblik ugovora

U dopisu od 28. maja ove godine piše da bh. strana i dalje ostaje pri izvornom obliku ugovora, uz upozorenje Gezhoubi o kašnjenju u realizaciji dokumenta te taksativno podsjećanje na ranije izdata upozorenja da će u cilju zaštite svojih interesa poduzeti sve mjere predviđene zakonom, ali i ugovorom.

O svim aktuelnostima Elektroprivreda BiH je upoznavala i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a koje je kreiralo potrebnu informaciju uputivši je Vladi Federacije BiH.

Stavove Nadzornog odbora i uprave Elektroprivrede BiH Federalna vlada je prihvatila na sjednici održanoj 1. jula ove godine, a dan kasnije pisanim putem o svemu je obavijestila predsjednika Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zastupnici ova dva doma sada bi se trebali naći na potezu u cilju podrške zauzetim stavovima Elektroprivrede BiH ili eventualno upućivanja dodatnih sugestija u cilju zaštite interesa bh. strane projekta.

Elektroprivreda spremna na raskid ugovora

U ovom trenutku razlika između bh. i kineske strane je izuzetno velika, s obzirom na to da je Elektroprivreda BiH ispunila sve svoje obaveze, uloživši skoro 19 miliona KM u pripremu terena za izgradnju budućeg Bloka 7 i uplatom avansa u iznosu 214 miliona KM, dok su Kinezi nekoliko puta probijali svoj rok za preuzimanje lokaliteta te početak izgradnje termoenergetskog objekta.

Danas je mogućnost za zaključenje drugačijeg ugovora bez inžinjera i opreme američke kompanije General Electric praktično nemoguća, a bilo koja izmjena izvornog dokumenta morala bi dobiti odobrenje Vlade FBiH, zatim oba doma Federalnog parlamenta te na kraju i saglasnost Vijeća ministara BiH.

Prema dokumetima kojima raspolažemo, Elektroprivreda BiH u krajnjoj liniji spremna je u potpunosti na raskid ugovora, zbog nemogućnosti njegove realizacije od kineskog partnera.

Blok 7, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 1,4 milijarde KM, predstavljao je zamjenski blok za postojeće kapacitete u Termoelektrani Tuzla i njegovim ulaskom u pogon trebali su prestati raditi postojeći blokovi 3, 4 i 5. Također, bila je ovo i najveća poslijeratna investicija u elektroenergetskom sektoru.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button