BiHBiznis

Koliko je BiH izgubila novca zbog energetskih sankcijaNa 13. sjednici Ministarskog vijeća Energetske zajednice koja se održala u oktobru prošle godine, utvrđeno je da je Vijeće usvojilo sankcije prema BiH zbog neispunjenja propusta da se usvoji drugi energetski paket iz oblasti gasa, a sankcije će se primjenjivati godinu dana, piše novinska agecija Patria.

Zbog nedonošenja okvirnih Strateških dokumenata na nivou BiH u sektorima energetike i zaštite životne sredine zadnjih nekoliko godina (2014-2016) uskraćeni smo pristupu IPA fondovima.

“Na godišnjem nivou u te dvije oblasti gubimo približno 20 miliona eura, što za ove tri godine iznosi oko 60 miliona eura”, kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Energetska zajednica nedavno je suspendovala sankcije BiH koje joj je uvela prošle godine na sastanku u Tirani. Ta odluka donijeta je na jučerašnjem 14. ministarskom sastanku Energetske zajednice održanom u Sarajevu.

Energetsku zajednicu čine zemlje Evropske unije i devet država sa područja zapadnog Balkana, uključujući i Gruziju. Energetska zajednica obuhvata tržište s oko 150 miliona ljudi, a u to tržište će u narednih 15 godina biti uloženo više od 21 milijardu eura.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button