BiHPolitika

Ponovno brojanje glasova sa 50 biračkih mjesta
U skladu sa jučerašnjom odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), danas u 15 sati, u Glavnom centru za brojanje počeće ponovno brojanje glasova sa oko 50 biračkih mjesta.

CIK je odobrio ponovno brojanje na ovim mjestima zbog uočenih velikih nepravilnosti, ali je odbio ponovno brojanje na više od 150 biračkih mjesta.

Na nekim biračkim mjestima ponovo će se brojati glasovi samo unutar kandidatske liste pojedinih stranka, dok će na drugim ponovno biti prebrojani svi glasački listići za sve političke subjekte.

Jučerašnja sjednica prekinuta nakon žučne rasprave

Jučerašnju sjednicu Centralne izborne komisije obilježila je rasprava o prijedlogu člana CIK-a Branka Petrića da se zahtjevi za poništenje izbora u nekim općinama odbace kao neosnovani.

Prijedlog je odbijen sa tri glasa ZA i tri glasa protiv, uz jednog uzdržanog člana CIK-a.

Naime, na dnevni red današnje sjednice naknadno je uvršten Prijedlog rješenja po zahtjevima za poništenje izbora i odluke od 17. oktobra o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora.

Član Komisije Branko Petrić smatrao je da set žalbi za poništenje treba proglasiti nedozvoljenim i odbaciti, dok je njegov kolega Suad Arnautović zastupao mišljenje da se političkim subjektima, biračima i pojedincima ne smije onemogućiti pravo žalbe Sudu BiH.

“Sud BiH je taj koji kontrolira rad CIK-a”, rekao je Arnautović i dodao da je nadležnost Suda da donosi odluke po žalbama na odluke Komisije.

Iako niko na sjednici nije spomenuo o kojim i čijim zahtjevima za poništenje izbora se radi, te na koje izborne jedinice se odnosi, moglo se zaključiti da je najviše neslaganja među članovima CIK-a izazvalo pitanje zahtjeva koji se odnose na ponovno brojanje ili poništenje izbora u Srebrenici.

Arnautović je ukazao na to da je u slučaju Srebrenice CIK bio prvostepeni i drugostepeni organ kod utvrđivanja rezultata.

Član Komisije Irena Hadžiabdić rekla je novinarima da se ne može spriječiti ulaganje žalbi i da je najbolje da se o svemu izjasni Sud BiH.

“Kad imamo različito mišljenje, najbolje je da se o svemu izjasni sud. Dobro je da neko kontrolira rad CIK-a”, zaključila je Hadžiabdić.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button