PolitikaTuzla

Stabilnu većinu daju samo SDP i Tuzlanska alternativa

Zvanični pregovori o većini u Gradskom vijeću Tuzle su počeli, a predvodnici oba bloka nadaju se da će upravo oni imati podršku odlučujuće partije – Tuzlanske alternative.

Iako je sastav novog Gradskog vijeća Tuzla poznat od trenutka kada je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene rezultate lokalnih izbora, omjer snaga pozicije i opozicije je i dalje neizvjestan. Učesnici u vlasti već su počeli zvanično komunicirati, ali niko se još ne usuđuje prejudicirati rezultate tih pregovora.

Udruživanje

Optimizam SDP-a ne jenjava i baš kao i u procesu brojanja glasova, članovi partije su uvjereni da će upravo oni oformiti stabilnu većinu, koju bi neizostavno morala činiti i Tuzlanska alternativa (TA) – relativno mala i nova stranka koja je osvojila tri mandata u vijeću.

„SDP je od danas krenuo u zvanične pregovore sa mogućim partnerima koji bi nam u ovom omjeru snaga mogli garantovati stabilnu većinu. Kontaktirali smo i TA, pa ćemo vidjeti kako će to sve izaći, ali smo ubijeđeni da ćemo na kraju imati stabilnu većinu koja će biti u stanju podržati gradonačelnika u njegovom radu“,rekao je Slađan Ilić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a.

Pozicija SDA se u ovom trenutku ne čini zavidnom, s obzirom na to da predstavnici TA nisu isključili mogućnost da se udruže i sa SDP-om, iako su prethodni mandat u GV-u završili u koaliciji sa SDA, SBB-om i HDZ-om.

„Krenuli smo u formalne razgovore. Uz nas su nedvojbeno SBB i HDZ. U Tuzli je praktično sve manje-više jasno. Teoretski postoje šanse da se formira većina, ali sad čekamo Tuzlansku alternativu, da odluče da li će s nama formirati vlast ili sa SDP-om“, kazao nam je Sabahudin Imamović, šef GO SDA.

Pozicija Tuzlanske alternative u ovim pregovorima je jasna. Kako je ranije kazao predsjednik TA Mensur Alić, njegova stranka neće ulaziti u koaliciju, nego u partnerski odnos, koji će funkcionisati samo ukoliko se bude poštovao dogovor.
Prema utvrđenim rezultatima, SDP je osvojio 11 mandata u Gradskom vijeću, dok je SDA drugoplasirana sa 6 vijećničkih mjesta. Slijede SBB sa 4 i Tuzlanska alternativa sa 3 vijećnika. Po dva mjesta su osvojili DF, HDZ i BOSS, a u Vijeće je ušao i predstavnik nacionalnih manjina.

Mogući omjeri

S obzirom na ovakav raspored mandata, ali i međusobne odnose među koalicionim blokovima i činjenicu da se oni sasvim sigurno neće miješati, jedinu stabilnu većinu činila bi koalicija SDP-TA, uz podršku DF-a i BOSS-a, koji bi u tom slučaju imali 18 vijećnika, dok bi druga strana imala njih 13.

Druga opcija bila bi da se TA udruži sa SDA, SBB-om, HDZ-om i predstavnikom nacionalnih manjina, na čiju podršku SDA računa. U tom slučaju ovaj blok bi imao 16 vijećnika, nasuprot lijevom koji bi imao 15 mandata.

Izvor: OslobođenjeKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button