BiH

POTVRĐENO: Lijekovi će pojeftiniti za 10 posto

Građani Bosne i Hercegovine plaćaju lijekove nekoliko puta skuplje od zemalja regiona.

Stoga će se na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naći prijedlog o izmijenjenom Pravilniku kako bi kredit Svjetske banke od 70 miliona konvertibilnih maraka mogao postati operativan.

Nakon što se usvoji novi pravilnik o referentnim cijenama lijekova, uštede na godišnjem nivou dosezat će i do 100 miliona KM. 

“Na osnovu izračuna koje je uradila naša agencija, očekujemo da će implementacijom odredbi prijedloga Pravilnika, doći do uštede u iznosu 10 posto”, potvrdila je Biljana Tubić, pomoćnik direktora u Sektoru za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, piše radiosarajevo.

“Neki lijekovi će pojeftiniti, neki ne. Ali osnovna ideja Pravilnika je formiranje jedinstvenih veleprodajnih cijena lijekova na tržištu BiH, i da kriterijumi za izračun cijena lijekova daje država. Trenutno se cijene lijekova formiraju po nahođenju farmaceutske industrije. Nadalje, implementacijom Pravilnika, cijene lijekova u BiH bit će usaglašene sa cijenama istih lijekova u regionu, a sagledavajući činjenicu da su referentne države Slovenija, Hrvatska i Srbija”, naveli su iz Agencije.

Provjerili smo u Agenciji i navode da će Svjetska banka usvajanjem ovog Pravilnika odobriti i kredit od 70 miliona KM.

Istina je da se već dugo pominje upliv Svjetske banke u postupak donošenja Pravilnika”, rekli su iz Agencije.

“U odnosu na Pravilnik iz 2011, koji je na snazi, i koji nije mogao da bude implementiran zbog nepostojanja cijena u izvorima podataka koji su njime definisani, glavna razlika je upravo izmjena izvora podataka”, naveli su iz Agencije.

Ovim Pravilnikom bit će snižene cijene lijekova koji se izdaju na recept u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno je iz Agencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button