BiH

DODIK PRIZNAO LEGITIMITET USTAVNOG SUDA: SNSD zatražio ocjenu ustavnosti o 1. martuŠef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je u Banjoj Luci da će poslanici skupštinske većine u RS-u danas uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog neustavnosti Zakona o proglašenju prvog marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Višković je istakao da apelaciju povodom 1. marta podnose poslanici NSRS-a koji čine skupštinsku većinu, a nisu je potpisali poslanici opozicije i Koalicije „Domovina“ (SDA, SBB).

– Prvi mart ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni Ustavom BiH. Taj datum je određen bez predstavnika srpskog naroda. Prvi mart je isključivo vezan za dva naroda, za Bošnjake i Hrvate, a time se srpski narod stavlja u podređeni položaj. Ustavni sud BiH mora da štiti prava svih u BiH, pa i Srba. Prvi mart se slavi samo na jednom dijelu BiH – istakao je Višković.

Milorad Dodik je prije dvadesetak dana najavio da je angažovao advokatski tim koji će dostaviti apelaciju Ustavnom sudu u kojem će tražiti da se ovaj sud ispita da li je 1 mart, Dan nezavisnosti BiH, neustavan.

Dodik je tom prilikom rekao da niko u RS-u ne prihvata 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH i da taj dan ne može biti praznik ako se ne prihvata u RS-u-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović ranije je rekao da je dobro što će Dodik podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o 1. martu “jer time i zvanično priznaje Ustavni sud BiH”.

 

 

Izvor: slobodna bosnaKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button