BiHPolitika

Danas ponovno prebrojavanje glasova za Srebrenicu
Glasački listići sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice biće izbrojani danas u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača, potvrdila je portparolka Centralne izborne komisije BiH (CIK) BiH Maksida Pirić.

Prema zaključku CIK-a BiH, u Glavnom centru za brojanje glasova danas će brojanju glasova moći prisustvovati akreditirani posmatrači za ova biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću.

Brojanje je najavljeno za 15 sati, a nije saopćeno da li će danas biti saopćeni i konačni preliminarni rezultati glasanja u Srebrenici.

Vreće sa glasačkim materijalom iz Srebrenice dovezene su u subotu oko 19 sati u skladište CIK-a u Istočnom Sarajevu.

“U ovo skladište u Istočnom Sarajevu stiže izborni materijal iz cijele BiH”, rekla je Pirić.

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnin podacima CIK-a, zajednički srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić osvojio je 3.980 glasova birača na lokalnim izborima 2. oktobra, a Ćamil Duraković 1.742.

U ovaj rezultat nisu ubrojani glasovi putem pošte i glasovi sa nepotvrđenih glasačkih listića.

Brojanje u Srebrenici obilježile nepravilnosti i pritisci

Prebrojavanje glasova u Srebrenici je od samog početka bilo problematično. Prvi rezultati, objavljeni u nedjelju uvečer, pokazali su veći broj birača u odnosu na podatke koji su objavljeni u ponedjeljak ujutro.

Zbog uočenih nepravilosti u prostorije OIK-a u jednom trenutku su ušli pripadnici jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Srpske, kako je rečeno, da sačuvaju izborni materijal.

Ovo je bio direktan pritisak na OIK, koji je obustavio rad na brojanju glasova.

Kada se policija povukla, predstavnici lokalne izborne komisije nastavili su rad, ali se nisu mogli dogovoriti da li će glasovi biti izbrojani u Sarajevu ili Srebrenici.

Centralna izborna komisija je kasnije donijela odluku da izborni materijal bude prebačen u Sarajevo, gdje će danas biti izbrojan.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button