SvijetVijesti

London postaje domaćin prve muslimanske parade ponosa u svijetu













Nakon uspješne crowdfunding kampanje, London će uskoro biti domaćin prve muslimanske parade ponosa koja će se ikada održati u svijetu.

Događaj koji je najavljen za 11. april ove godine organizira britanska humanitarna organizacija Imaan koja okuplja muslimane pripadnike LGBTIQ populacije, a nakon što je organizacija prikupila više od 10.000 funti.

“Mi kao LGBTIQ muslimani često se osjećamo izolirano, bez podrške zajednice i često se suočavamo sa homofobičnim, bifobičnim, transfobičnim i islamofobičnim zlostavljanjima. Događaj će se nadograditi na nevjerovatne događaje koje smo organizovali u prošlosti, a uključuje panele, diskusije, govornike, umjetnost, kulturu i historiju, prije svega za LGBTQI muslimane”, pisalo je u opisu događaja prilikom crowdfunding kampanje.

Ulaznice za ovu paradu ponosa već su dostupne, a organizatori sada uz pomoć društvenih medija pokušavaju doći do muslimana koji bi željeli biti dio njihove priče.

Do sada je među govornicima najavljen scenarist i reditelj Amrou Al-Kadhi koji ističe da mediji predugo pokušavaju kontrolisati muslimane pripadnike LGBTQI populacije, najčešće tjerajući u čošak queer osobe kao da je, kako kaže, islam smrtni neprijatelj queer identiteta.

“Imaan Fest, muslimanska povorka ponosa, savršen je kontra-narativ koji nam pruža šansu da kreiramo svoj vlastiti prostor”, rekao je Al-Kadhi.

Imaan Fest će se održati u istočnom Londonu u zatvorenom prostoru, a radi sigurnosti samog događaja već je najavljeno prisustvo brojnih policijskih službenika. Program festivala će uključiti i prikazivanje queer muslimanskih filmova, posvećeni prostor za molitvu, mini izložba LGBT muslimanske historije te projekt “Ne izlazimo” organizacije Imaan.

Uz cjelodnevni edukativni program, organizatori najavljuju i puno zabave na večernjoj proslavi uz DJ-a.

Izvor: Klix



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button