LifestyleTuzla

Svjetski dan učitelja u Tuzli: Dvadeset prosvjetnih radnika dobilo priznanja za životno djelo (FOTO)U organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, sindikata obrazovanja i Pedagoškog zavoda, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli danas je održana svečana akademija kojom je obilježen Svjetski dan učitelja.

Na ovogodišnjoj svečanosti je 20 prosvjetnih radnika dobilo nagrade i priznanja za životno djelo u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Jedna od nagrađenih je i profesorica BHS-a Jasminka Huremović koja već 39 godina radi kao profesorica.

– Djeca su divna i ukoliko želimo možemo napraviti krasne generacije. Mi stariji smo malo griješili i stojimo iza toga. Naš poziv je častan i lijepo je prenositi znanje. Količina znanja ne mora biti neka, ali je bitno znati prenijeti to učenicima i oni su najbolji suci u svemu tome.

No, položaj prosvjetnih radnika u današnjem društvu nije na zadovoljavajućem nivou.

– Svakako da stanje može i mora biti bolje. Bez obzira na stanje, djeci je potrebnije pružiti više pažnje, a ne brinuti da li ima stolicu, grijanje i ostalo. Mlade generacije treba njegovati, odgajati, mogu ta djeca toliko toga. Mi smo ih učinili da budu tako apatični, ja prva na sebe krivicu stavljam. Roditelji djecu isuviše štite i guše ih da bi razvili svoju ličnost, a toliko su djeca pametna i divna.

Na svečanosti u BKC-u prisutnima se obratio i kantonalni premijer Bego Gutić.

– Svjestan sam da standard nastavnika i profesora nije na potrebnom i zadovoljavajućem nivou. Bio bih najsretniji kada bi bili u mogućnosti makar malo finansijski nagraditi vaš trud i vaše zalaganje. Nažalost, živimo u teškom vremenu opterećenom brojnim problemima i opštem nedostatku finansijskih sredstava. Vaše plaće bi mogle biti i malo veće, ali bismo tada morali računati sa manjim brojem angažovanih nastavnika i profesora.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button