BiH

Hoće li uskoro biti zabranjeno pušenje u kafićima, automobilima, na poslu?

ederalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić, predstavnica NVO sektora Uliana Bakh i direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheue predstavili su danas Prednacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Kako je kazao ministar Mandić, Prednacrt zakona predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, na svim radnim mjestima, u javnom prijevozu, u privatnom automobilu, ukoliko se u istom nalazi osoba mlađa od 18 godina, te na javnim skupovima. Kako saznajemo, pušenje bi bilo dozvoljeno u privatnim prostorijama i na otvorenim prostorima.

Dug proces

Također, Prednacrt zakona predviđa zabranu prodaje duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, zabranu isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima, zabranu prodaje duhanskih proizvoda na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, te zabrana prodaje duhanskih proizvoda koji sadrže ukuse, mirise, vitamine, kofein, taurin, boju i druge aditive.

– Prednacrt zakona je poslan svim kantonima, a uskoro će biti upućen i u parlamentarnu proceduru. Javnost treba znati da je ovo tek početak i da je potpuna zabrana pušenja dugoročan proces, koji stoji ispred nas – rekao je Mandić.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina nalazi se na desetom mjestu u svijetu po broju pušača, a bh. građani svakodnevno na cigarete potroše blizu četiri miliona KM.

– Raduje nas što je sačinjen Prednacrt zakona. Pušenje je najraširenija bolest ovisnosti u FBiH. Statistike pokazuju da su u našoj zemlji više od 40 posto punoljetnog stanovništva pušači. Posebno je zabrinjavajući podatak da 11,7 posto tinejdžera u dobi od 13 do 15 godina konzumira cigarete. Cilj nam je smanjiti broj pušača, a s tim dolazi i smanjenje broja oboljelih i umrlih od bolesti koje uzrokuje pušenje – istaknuo je Pehar.

Novčane kazne

Prednacrt zakona usaglašen je sa Zakonom o prekršajima i predvidio je odgovarajuće novčane kazne, i to:

– od 2.000 KM do 5.000 KM za pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhanskih proizvoda u skladu sa zakonom

– novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 15.000 KM kaznit će se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih proizvoda ako ne istakne podatke, odnosno prodaje duhanske proizvode suprotno odredbama ovog zakona

– novčanom kaznom od 2.000 KM do 10. 000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice koje prodaje duhanske proizvode suprotno odredbama ovog zakona

– novačanom kaznom od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice koje upotrebljava duhan, duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu.

 

 

 

Izvor: faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro