BiHPolitika

Nakon više od 14 godina, Srbin načelnik Srebrenice

Više od 14 godina Bošnjaci su obavljali funkciju načelnika u Srebrenici. Nakon jučerašnjih izbora sve je izvjesnije da će tu funkciju preuzeti zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić.

Ćamil Duraković, dosadašnji načelnik Srebrenice, koji je bio kandidat i na ovim izborima, nada se da će se situacija s izbornim rezultatima promijeniti nakon što pristignu glasovi poštom. Grujičić je objavljivanjem prvih preliminarnih rezultata počeo slaviti pobjedu i ono što je obećao jeste da će se 11. juli obilježavati kao i prethodnih godina.

U Srebrenici je 11. jula 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom. Ubijeno je oko 8.000 muškaraca i dječaka, dok su žene, djeca i starije osobe autobusima prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Genocid nad bošnjačkim stanovništvom, kako je utvrđeno u presudama Haškog tribunala, počinili su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS). Ratnom komandantu VRS-a Ratku Mladiću trenutno se sudi u Haškom tribunalu, kao i prvom predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Prvostepenom presudom Karadžić je, između ostalog i za genocid u Srebrenici, osuđen na 40 godina zatvora.

Nakon prvih izbornih rezultata, ogorčenje nisu mogle sakriti srebreničke majke.

“Moj načelnik i mojih nišana nikada neće biti onaj ko nosi kokorde, veliča zločin i zločince. Moj načelnik nikada neće biti onaj koji negira genocid”, u izjavi za bh. medije kazala je Hatidža Mehmedović, koja je u srebreničkom genocidu izgubila dva sina.

U toku izborne kampanje, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima Grujičić nosi kokarde i druga obilježja.

U toku kampanje Grujičić je kazao da nije opterećen prošlošću te da može shvatiti svaku žrtvu jer već osam godina radi kao predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Srebrenici.

Prvi poslijeratni načelnik Srebrenice bio je Abdurahman Malkić, od 2002. do 2008. godine. U biografiji se navodi da je bio načelnik i 1997. u izbjeglištvu u Tuzli. Od Malkića funkciju preuzima Osman Suljić, koji je preminuo 2012. godine, kada za načelnika Srebrenice dolazi Duraković.

Tokom 1998. i ranijih godina visoki predstavnik u BiH je donio nekoliko odluka u vezi sa općinom Srebrenica, vrativši je u prijeratne granice i ukinuvši općinu Skelani, osnovanu 1992. godine.

BIRN BiHKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button