BiH

Lideri BiH, Hrvatske i Srbije danas u Mostaru razgovaraju o evropskom putu i granicama










Iz Predsjedništva BiH saopćeno je kako će trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem biti održan u podne.

Nakon toga planirano je da se Izetbegović, Čović, Ivanić, Grabar-Kitarović i Vučić sastanu s ministrom vanjskih poslova BiH, ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije.

U 14:25 na zajedničkoj konferenciji za novinare medijima će se obratiti članovi Predsjedništva BiH te hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik.

Iz Predsjedništva BiH nisu precizirali koje će teme biti predmet razgovora na sastanku u Mostaru, no Čović je za Tanjug kazao kako očekuje kontinuitet prethodnih razgovora vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

“Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora kako bismo na neki način preduprijedili iskušenja koja su pred nama, zemljama Jugoistočne Evrope, kada je riječ o evropskom putu i svemu što je postavljeno pred nas, a posebice rješavanju medudržavnih pitanja. Tu prije svega mislim na granično pitanje”, rekao je Čović.

Ovo je, kako kaže, prilika da se kompletna evropska perspektiva zajednički razmotri i da se vidi kako jedni drugima mogu pomoći.

Čović je kazao kako će jedna od tema sastanka biti pitanje granice između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvor: klix


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button