Lifestyle

Bosanac, zlatni student Fakulteta elektrotehnike iz Tuzle u konkureniciji za nagradu na svjetskom takmičenju inovatora

Svjetsko takmičenje ideja pod nazivom „University Startup World Cup“ je relativno mlado takmičenje koje se održava u Kopenhagenu, Danska.

Organizator ovog takmičenja je „Venture Cup“ koji već 16 godina organizuju razna StartUp takmičenja po cijelom svijetu. Prošle godine je održano prvo takmičenje gdje je učestovalo 40 ekipa iz 25 zemalja, a pobjednika je proglasila Danska princeza. Ove godine je takmičenje veće, sa velikim brojem prijavljenih radova iz preko 50 zemalja svijeta.

Mladi ljudi se takmiče iz 6 različitih kategorija tokom jedne sedmice. Cilj takmičenja je da poveže mlade, inovativne ljude iz cijelog svijeta te da ih spoji sa mentorima i privrednicima kako bi im pomogli u razvijanju njihove ideje. Nagradni fond ove godine je 5000$ za pobjednika kategorije te još 20.000$ za glavnog pobjednika.

Među finalistima ove godine našao se i naš Nusmir Mekić koji je prije nekoliko dana diplomirao na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli. Nusmir je studij završio sa prosječnom ocjenom 9.75, te ima titulu „zlatni student generacije“.

Studij nastavlja na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli sa nadom da će detaljnije obraditi svoju ideju o malim vjetroelektranama. Njegova ideja pod nazivom VENus je projekat malih i jeftinih vjetroelektrana koje se montiraju na kuće i druge stambene objekte sa ciljem djelimičnog ili potpunog smanjenja troškova električne energije u domaćinstvima.

Ove godine je na takmičenju uvedena i nagrada Social Media Award koja pobjedniku donosi 1000$.

Da bi Nusmiru pomogli da osvoji ovu nagradu možete glasati za njegov projekat klikom na njegov projekat VENus, a zatim na Vote na sljedećem linku:

http://universityworldcup.com/social-media-award/

Glasanje traje do 07.10 a glasati se može sa jedne IP adrese svaki dan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button