BiHVijesti

”Igre bez granica” uskoro stižu u bh. gradove!













”Zar već gotovo?” – poznata je odjava voditelja mega popularnog takmičenja ”Igre bez granica” koje se na televizijama širom Evrope emitovalo od 1965. do 1999. godine.

Gledatelji su serijal ispunjen adrenalinom gledali u jednom dahu, a kada bi došao kraj emisije, svi su rado ponavljali ovu voditeljsku odjavu. U to vrijeme, ‘’Igre bez granica’’ bile su jedini internacionalni vid TV zabave  uz takmičenje za pjesmu Eurovizije. Ideja za show potekla je od nekadašnjeg predsjednika Francuske, Charles de Gaulle, koji je time želio zbližiti omladinu svoje zemlje i Njemačke.

No takmičenje je ubrzo prešlo granice te dvije zemlje, dobilo internacionalni karakter i postalo sinonim dobre zabave i smijeha. Svake srijede navečer, milioni gledatelja uživali su u nadmetanju u različitim igrama spretnosti na vodi i oko bazena.

Postojala je incijativa iz 2007. godine za ponovno pokretanje ovog takmičenja, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije došlo do realizacije.

U želji da ponovo oživi ovo zabavno takmičenje i djecu podstakne da njeguju vrijednosti poput prijateljstva, timskog duha i važnosti bavljenja sportom, po prvi put u BiH, Merkur BH osiguranje osmislilo je bh. verziju igara bez granica.

Pravo na učešće imale su sve osnovne škole iz Bosne i Hercegovine, koje su proteklih mjesec dana mogli prijaviti svoje timove da se bore za glavnu nagradu: besplatnu maturantsku ekskurziju.

Tim jedne škole sastoji se od 7 takmičara – 3 djece, 3 roditelja i 1 nastavnika. Svi prijavljeni timovi odmjeravat će snage s protivničkim timovim u  više nego zanimljivim igrama poput lude trke, Merkurovog užarenogloga, vodenoglanca i sumo fudbalera.

Uskoro će biti poznat datum održavanja finalnog takmičenja, a na jednom mjestu okupit će se brojni školski timovi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.



Back to top button