Vijesti

Kurz: Uprkos referendumu, BiH je snažno na putu ka EU
Referendum održan u Republici Srpskoj potpuno nepotrebno skreće pažnju s reformskog procesa Bosne i Hercegovine, ali uprkos svemu, ona se jasno nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Kurz je u intervjuu izrazio brigu zbog referenduma održanog u RS-u, ali i napetosti koje su se pojavile u regionu.

Za Austriju i mene lično, BiH je važna partnerska zemlja. Mi smo u EU 20. septembra bili u mogućnosti da bosanskohercegovački zahtjev za pristupanje proslijedimo Evropskoj komisiji. Sada je na BiH da pošalje jasne signale“, poručio je Kurz.

Upitan može li zbog referenduma rad na integraciji u Evropsku uniju, ipak, ispaštati, odnosno kako se suprotstaviti ovim negativnim potezima, Kurz je podsjetio da je Vijeće EU, kada se sastalo 20. septembra, saglasilo s prosljeđivanjem molbe za pristupanjem, a time i daljnjim važnim korakom u nastavku procesa pristupanja, ono je pri tome naglasilo i svoju nedvojbenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene države.

Drugim riječima, samo kao ujedinjena zemlja, na koju u Briselu čeka tek jedna stolica, BiH će ostvariti daljnji napredak u procesu pristupanja EU“, rekao je Kurz.

Izvor: Vijesti.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button