BiHPolitika

Centar za izborne studije sproveo istraživanje o rejtingu stranaka u BiH

Konferencija za novinare na kojoj će predstavnici Centra za izborne studije (CIS) predstaviti rezultate istraživanja javnog mnijenja o navikama i sklonostima glasača u BiH biće održana danas u Sarajevu.

Anketa je provedena u periodu od 11. do 22. septembra 2016. godine, za vrijeme trajanja predizborne kampanje i pruža mogućnost komparacije sa nalazima istraživanja o rejtingu stranaka koji je CIS proveo krajem maja 2016. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Anketa je provedena na uzorku od 1043 osobe, komparativnom metodom lice u lice, u domaćinstvima širom Bosne i Hercegovine.

Neka pitanja koje je anketa obuhvatila su da li su ispitanici glasali na prošlim izborima i za koga, za koga bi glasali na izborima sljedeće sedmice, kao i mišljenje o mogućnosti uvođenja obaveznog glasanja.

Ovom prilikom će predstavnici CIS-a prezentirati i rezultate medijskog monitoringa predizborne kampanje, koji CIS provodi od početka kampanje sa ciljem podsticanja političara i političkih stranaka da fokusiraju svoje kampanje na specifične potrebe lokalnih zajednica, ali i da educiraju glasače i glasačice o tome koliko je važno glasati za konkretna rješenja, a ne za isprazna obećanja.

Monitoring obuhvata 13 odabranih političkih stranaka, a provodi se kroz šest dnevnih novina, sedam televizijskih portala, tri Internet portala, dvije novinske agencije i portale političkih stranaka, a na osnovu osam definiranih prioriteta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Izvor: BHRTKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button