Tehnologija

Danas mu je 18. rođendan: 15 totalno fora stvari koje niste znali da možete s Googleom

“TKO NEMA u vugla, googla”, kaže jedan stari grafit, no činjenica je da je mnogima Google najbolji internetski prijatelj – onaj kojemu se obraćamo kod svake nedoumice. Ovaj gigant danas slavi 18. rođendan, što je obilježeno i prigodnim doodleom iz radionice doodlera Gerbena Steenksa.

Za 18. rođendan, donosimo 15 totalno fora stvari koje Google može, a za koje vjerojatno niste znali.

Možda će Vas zanimati i:

1. Ako nacrtate simbol, Google će ga prevesti. Opcija se nalazi pod Google Translateom, gdje možete osobno nacrtati stvari poput kineskih ili matematičkih simbola, a Google će ih prevesti. Pali čak i s glagoljicom.

2. Možete usporediti količinu kalorija. Uguglajte naziv hrane koja vas zanima sa “vs” između i dobit ćete usporedbu dviju namirnica do u detalje – od kalorijske vrijednosti do količine magnezija. Nažalost, ovo pali samo na engleskom.

3. Možete provjeriti svoje znanje iz geografije. Na alatu Google Mapsa pod nazivom Smarty Pins čeka vas zgodna igrica za koju sigurno niste znali.

4. Možete izračunati napojnicu, što je posebno korisno ako idete u neku od zemalja gdje se napojnice smatraju obaveznima. No, za ovu opciju morat ćete Google postaviti na engleski jezik.

5. Na stranici Google Ngram viewer možete pretražiti više od 5 milijuna knjiga objavljenih između 1800. i 2008. godine, a zatim na grafikonu otkriti koje su riječi kada bile popularne. Primjerice, u kratkom periodu oko 1830. godine, slonovi su bili popularniji od mačaka.

6. Možete igrati popularnu igricu Zerg rush. Samo uguglajte “zerg rush” i pazite da vam pola dana ne prođe u igranju.

7. Trebaju vam različiti fontovi? Google Fonts ima golemu kolekciju imožete ih koristiti – kako za download tako i kao default font pretraživača.

8. Naučite kako izgovoriti goleme brojeve, na engleskom. Utipkajte broj od maksimalno 12 znamenki i zatim dodajte “=english”, a Google će vas naučiti kako se izgovaraju.

9. Zanima vas koje su tekme kada na rasporedu? Samo uguglajte naziv lige i izlistat će vam i raspored i rezultate dosad odigranih utakmica.

10. Još jedna igrica o kojoj biste mogli postati ovisni je Atari Breakout. Samo ugooglajte, sve će vam biti jasno.

11. Uz pomoć Google Art Project stranice možete pogledati umjetnička djela iz gotovo 600 galerija diljem svijeta.

12. Ako kliknete na “Prati me sreća”, odnosno “I'm feeling lucky” bez da ste išta utipkali u tražilicu, Google će vam otvoriti sve svoje stare doodleove i igrice, sve unatrag do 1998. godine. Uključujući i sjajnog Pacmana.

13. Možete istražiti svemir – i to uz pomoć Hubble teleskopa i NASA-inih satelita. Google Sky je ime stranice koju tražite.

14. Ili istražite Međuzemlje i krenite putevima hobita, na Googleovoj stranici middle-earth.thehobbit.com. Možete se okušati u pet različitih slavnih bitki, pratiti svoj omiljeni lik ili samo istražiti mapu, koja je sama po sebi dovoljno zanimljiva.

15. Naravno, ako vam se ne komplicira, možete se i jednostavno igrati legićima, na buildwithchrome.com.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button