Svijet

California želi nezavisnost od SAD-a, u slučaju da Trump pobijedi na izborima

Američki pokret „Yes California!“ želi da inicira referendum o otcjepljenju te države od SAD, izjavio je lider te organizacije Luis Marineli na konferenciji za štampu posvećenoj zaključcima konferencije „Dijalog nacija. Pravo naroda na samoopredjeljenje i stvaranje multipolarnog svijeta“.

Kampanju smo prvobitno počeli sa tvrdnjom da možemo postojati i bez spoljne politike SAD, možemo živjeti kao nezavisna država, možemo smanjiti rashode za odbranu i poboljšati kvalitet života Californie umjesto da učestvujemo u agresivnoj spoljnoj politici SAD. Komuniciramo sa stanovnicima Californie, informišemo ih o svemu i oni veoma dobro reaguju na to“, izjavio je na konferenciji za štampu koju je organizovala MIA “Rusija sevodnja“.

Prema Marineliju, za organizovanje referenduma o otcjepljenju od SAD potrebno je prikupiti određeni broj potpisa.

Naravno, ovaj proces neće biti jednostavan i zahtijevaće određene troškove. Ali podnijećemo ovu inicijativu da pokažemo da svaki stanovnik Californie može potpisati peticiju za sprovođenje referenduma. Ako prikupimo dovoljan broj potpisa, vlasti Californie će morati da sprovedu referendum“, dodao je Marineli.

On je ubijeđen da će, u slučaju Trampovog izbora za predsjednika SAD, stanovništvo Californie još više težiti nezavisnosti.

Tramp se sprema da pravi zidove, a California ne želi zidove, već mostove. Ako Tramp bude izabran, stanovnici Californie će tim prije težiti nezavisnosti. Čuo sam da na naše tribine dolaze ljudi koji su veoma skeptični i nisu sigurni da li da nas podrže ili ne. Ali svi kažu da ćemo imati ozbiljnu podršku ako Tramp bude izabran. U našem slučaju, to će biti veliki plus, jer će svi stanovnici Californie moći da razumiju suštinu onoga što mi tražimo i da se priroda i karakter svih stanovnika Kalifornije razlikuju od prirode ostalih Amerikanaca. Ne želimo da budemo dio države na čijem čelu će biti Tramp“, rekao je on.

Izvor: Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button