Vijesti

TRANSPLANTACIJA GLAVE: Canavero sa Spiridonovim slučajem na pragu medicinske revolucije

Talijanski neurohirurg Sergio Canavero spreman je za operaciju presađivanja glave Rusu Valeriju Spiridonovu (32). Za “operaciju Frankenstein” priprema se tako što oživljava trupla elektrošokovima.

Valerij Spiridonov (32) od djetinjstva je prikovan za invalidska kolica, te boluje od teške bolesti. Werdnig-Hoffmanova bolest težak je oblik infantilne mišićne atrofije, urođene bolesti, a smrt obično uslijedi nakon treće godine. Valerij je čudo medicine, jer je uspio nadmašiti crne prognoze deset puta duže od drugih oboljelih, a sad ga čeka nešto još nevjerojatnije – novo tijelo.

Neurohirurg Sergio Canavero presaditi će Valerijevu glavu na drugo tijelo. Operaciju planira za decembar 2017. Doktor Canavero čvrsto je uvjeren u uspješnost operacije od 90%.

“Naravno da postoji granica rizika, ne mogu to poreći, ali siguran sam u svoj rad”, kazao je Canavero. Dodao je da uspjeh operacije potpuno ovisi o ruskom preparatu koji se zove perftoran. To je zamjena za krv koja može riješiti problem velikoga gubitka krvi prilikom odvajanja glave od tijela. Ako nešto pođe krivo u vrijeme operacije, hirurg transplantolog Anatolij Trošin predložio je novu metodu spašavanja Valerijeva života. Predložio je da se glava nakon odvajanja od tijela smjesti u posebni kontejner koji nalikuje na skafander astronauta.

“Taj kontejner izvana po obliku treba biti takav da ga dobrovoljni davatelj krvi i krvnih žila lako može pričvrstiti i stalno nositi na tijelu”,  kazao je Trošin, te dodao da će se tako dobiti efekt sijamskih blizanaca. U Canaverovu eksperimentu zasad su pristali sudjelovati Vijetnam, Južna Koreja i Kina.

“Ako operacije uopšte bude 2017., najvjerojatnije će je obaviti u Kini, jer je ona već mnogo napredovala tom segmentu”, kazao je Spiridonov.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button