BiH

Save the Children i World Vision: Gdje su djeca u Vašim predizbornim kampanjama?Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2016. godine uveliko je u toku i sve političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati aktivno promovišu svoje izborne planove i programe građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

Dvije organizacije koje se bave zaštitom prava djece u BiH, Save the Children i World Vision odlučile su pozvati političare, građane i medije u BiH da djecu stave u fokus ovogodišnje predizborne kampanje.

U mnoštvu obećanja koje svakodnevno slušamo, konkretni prijedlozi za rješavanje problema koji utiču na djecu, posebno onu iz ranjivih grupa, gotovo da i ne postoje.

Osim generalnog navođenja prepreka sa kojima se suočavaju djeca i porodice, rijetki politički programi nude odgovore na pitanje kako te prepreke prevazići na lokalnom nivou.

Stoga, polazeći od aktuelnih slogana političkih stranaka, kroz svoju kampanju pozivaju:

Političare i političarke koji se kandiduju na lokalnim izborima da kroz svoje programe i djelovanje ponude konkretna rješenja iz svih oblasti koja se tiču djece, posebno one najisključenije – djece iz socijalno ugroženih porodica, djece s poteškoćama u razvoju, djece pripadnika etničkih manjina, djece koja žive i rade na ulici, djece bez roditeljskog staranja.

Sve građane i građanke koji imaju pravo glasa na ovogodišnjim izborima, da se pri izboru kandidata kojem će pokloniti svoje povjerenje informišu o tome šta taj kandidat ili stranka nudi u svom programu za njihovu djecu, ili djecu njihovih prijatelja, rođaka, susjeda.

Sve medije u Bosni i Hercegovini, da zahtijevaju i preispituju odgovornost političara prema djeci, te da se i sami odgovorno ponašaju kada je u pitanju prikazivanje djece u medijima u sklopu predizborne kampanje.

Djetinjstvo je jedinstven i neponovljiv period koji određuje budućnost svakog djeteta i priprema ga za svijet odraslih. Stoga je obaveza svih nas da najbolji interes djeteta bude prioritet u svim situacijama, pogotovo kada biramo ljude koji u naredne četiri godine trebaju osigurati da svako dijete, bez izuzetka, u svojoj lokalnoj zajednici živi dostojanstven život, bude u potpunosti zaštićeno i ima pristup kvalitetnom, inkluzivnom obrazovanju“, stoji u saopćenju organizacije Save the Children.

Izvor: Radio SarajevoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button