BiH

Građani BiH poslali velike količine mesa sirijskim izbjeglicama

Kao i u proteklim godinama, građani BiH su i nakon ovogodišnjeg Kurban-bajrama preko Merhameta poslali velike količine mesa Sirijcima koji su protjerani sa svojih ognjišta u peotogodišnjem ratu čiji se kraj ne nazire.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba rekao portparol Merhameta Ruždija Adžović ova organizacija je kurbansko meso koje su platili građani BiH transportovala za Sirijce koji se nalaze u izbjegličkim kampovima u Turskoj.

Možda će Vas zanimati i:

“Ono što fascinira jeste činjenica da građani podržavaju ovu akciju, pokazujući soliradnost sa sirijskim izbjeglicama koji su se našli u sličnoj situaciji kao brojni naši građani tokom agresije na našu zemlju“, rekao je Adžović za Fokus.ba te dodao da su u okviru akcije “Australijski kurban“ građani BiH kurbane namijenjene izbjeglicama mogli kupiti za 250 KM.

Prema podacima Merhameta sirijskim izbjeglicama u Turskoj 2014. godine iz BiH je stiglo 121 tona mesa, 2015. godine 125 tona, a velike količine transportovane su i ove godine.

Merhamet je u proteklom periodu prikupljao i meso za građane BiH koji se svakodnevno hrane u javnim kuhinjama.

izbjeglice

“Imamo dvadesetak javnih kuhinja širom BiH u kojima se hrani blizu 10.000 socijalno ugroženih građana naše zemlje. I ove godine smo proveli akciju ‘Bosanski kurban’. Ovo je jedna od najvažnijih Merhametovih akcija zahvaljujući kojoj se obezbjeđuju neophodne količine mesa za javne kuhinje. Istovremeno, pomažemo naše poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja i socijalne ustanove. Vrijednost domaćih kurbana u akciji ‘Bosanski kurban’ bila je 350 KM“, kazao je Adžović.

Osim narodnim kuhinjama, meso je podijeljeno socijalnim ustanovama, centrima za odvikavanja od droge, kolektivnim centrima, staračkim domovima, povratničkim porodicama, kao i ostalim socijalno urgoženim kategorijama stanovništva.

 

 

 

Izvor: faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button