Svijet

Hiljade građana diglo glas protiv rezultata referenduma u Turskoj: Najmanje 13 osoba uhapšeno!













Demonstranti su uzvikivali “Ne, mi smo pobijedili”. Njih više od hiljadu marširalo je ulicama istanbulksog Bešiktaša dok su im građani sa prozora i gosti usputnih kafića davali podršku. Oko 2.000 građana okupilo se u Kadikoyu, istanbulskom azijskom kvartu gdje su mašući crvenim transparentima sa ispisanim „ne“ iskazali svoje nezadovoljstvo rezultatima referenduma.

Također, velika većina demonstranata smatra da su rezultati referenduma namješteni.

Uzvikivajući “Rame uz rame protiv fašizma” demonstranti su tvrdili da je najveći problem skriven u 1,5 miliona listića koji nisu imali odgovarajući pečat. Zbog spomenutog problema Erdogan je naišao na oštre kritike opozicije i međunarodne zajednice, uključujući OSCE.

I dok vlasti pitanje oko pečata smatraju tehničkim problemom, kritičari smatraju da referendum nije ispunio demokratske uslove zbog kontinuiranog stanja pripravnosti koje dozvoljava zabrane javnog okupljanja.

Uslijed demonstracija koje su uglavnom bile mirne uhapšeno je najmanje 13 osoba zbog remećenja javnog reda u Antaliji.

U međuvremenu, Erdogan je obavio nekoliko mitinga pobjede gdje je kazao kako nije vidio izvještaj OSCE-a najavivši da ga ne zanima “politički motivisana ocjena”.

Pogledajte video OVDJE


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button