Svijet

Umrla prva žena sa presađenim licem

Prva pacijentica u svijetu s presađenim licem, Francuskinja Isabelle Dinoire, koja je operisana 2005. u 38. godini nakon što ju je unakazio njen pas, umrla je “od posljedica duge bolesti”, saopštila je u utorak sveučilišna bolnica u Amiensu, gdje se kontrolisala nakon operacije.

Umrla je 22. aprila, ali vijest o smrti je sakrivena radi zaštite privatnosti njene obitelji, dodaje ta ustanova u saopštenju.

Kako piše francuski dnevnik Le Figaro, koji je prvi otkrio informaciju, tijelo Isabelle Dinoire je zimus “ponovo odbacilo presađeno tkivo i ona nije mogla pomjerati usne”.

Zbog teških lijekova koje je do kraja života morala uzimati protiv odbacivanja tuđeg tkiva, dvaput je oboljela od raka“, dodaje list.

Isabelle Dinoire kojoj je njezin pas, labrador, odgrizao dio lica, 2005. je bila prva osoba u svijetu kojoj je presađen dio lica između nosa, usta i čeljusti.

Operaciju je izveo medicinski tim u kojem su bili profesor Jean-Michel Dubernard, francuski kirurg koji je 1998. prvi u svijetu izveo operaciju presađivanja šake i profesor Bernard Devauchelle, maksilofacijalni kirurg.

Presađivanje dijela lica je bilo moguće zahvaljujući donorici koja je bila u stanju encefalitične moždane smrti, uz odobrenje njene obitelji.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button