NSRS Ustavnom sudu BiH šalje odgovor na zahtjeve da se referendum stavi van snage

NSRS Ustavnom sudu BiH šalje odgovor na zahtjeve da se referendum stavi van snage

@Vedran J

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja, danas će u Banjoj Luci utvrditi odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtjevom Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića da se odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske stavi van snage i da se donese privremena mjera kojom bi bila obustavljena njena primjena.

Odluka o tome da li će referendum o Danu RS-a biti održan zavisi od Ustavnog suda BiH. Ključne odluke morat će donijeti u narednim sedmicama. Prije svega razmatrat će zahtjev NSRS-a za preispitivanje odluke kojim je taj sud u novembru prošle godine obilježavanje dana RS-a proglasio neustavnim.

Ukoliko Ustavni sud BiH odbaci taj zahtjev, vjerovatno će biti jednostavnije pretpostaviti odluku suda o zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH BakiramIzetbegovića te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Safeta Softića i Šefika Džaferovića da se odluka NSRS-a o referendumu stavi van snage.

Ako ipak Ustavni sud prihvati zahtjev NSRS-a i poništi svoju prethodnu odluku o neustavnosti Dana RS-a, sve se vraća na početak, a po tome održavanje referenduma ne bi ni imalo smisla.

Izvor: klix.ba

Video u fokusu


Facebook Comments