LifestyleTehnologija

Mehmedalija Sofić iz Gornjih Dubrava priprema univerzalnu peć

Malo je poznato da je Mehmedalija Sofić iz Gornjih Dubrava svojevremeno postao veliki inovator i da su njegove inovacije priznate u svijetu. Među brojnim priznanjima dobitnik je i priznja Ujedinjenih nacija.

Mehmedalija je radnu karijeru započeo u tuzlanskom Trnsservisu, kao vozač autobusa gradskog prevoza, potom međugradskog, ali i međunarodnih linija, da bi bio jedno vrijeme i rukovodilac saobraćaja u toj firmi.

O svom prvom inovativnom radu kaže:

“Prva inovacija je 4-kružni ventil za zrak prilikom kočenja, koji sam izumio prije 40 godina, do kada je kočenje motornih vozila išlo na dvosmjerni kružni ventil i uvijek bi prilikom kočenja vozilo zanosilo u stranu. Napravio sam tu inovaciju da je kočenje omogućenu u sekundi, što je poboljšalo sigurnost prilikom kočenja. Ta inovacija primjenjena je u ondašnjoj poznatoj firmi Petoljetka u Beogradu. Dobro sam nagrađen i poštar mi je svako dva dana donosio po 2,5 hiljade maraka, pa sam od tih novaca izgradio porodičnu kuću u kojoj i danas živim”, prisjeća se inovator Mehmedalija.

Još je inovirao vodenu pumpu na struju, kojim je zamijenio tri pumpe u Sprečkom polju, ali tadašnji stručnjaci nisu primjenili taj njegov patent. Ipak, PIKAP vozilo je inovirao od Niva Lade i prodao ga u Rusiju, tako da je našlo primjenu u šumskim sjekačkim radovima za prevoz drvne mase. Ima vizije i za proizvodnju struje, a radi na projektu univerzalne peći na sva moguća goriva sa zračnim, dimnim i vodenim grijanjem, sa 90 odsto iskorištenosti energije. Osim što grije takva univerzalna peć može da služi za pripremanje jela-peče i kuha.

“Imao sam čast da me je svojevremeno primio drug Tito i poljubio sam ga, a takođe bio sam i na prijemu kod Džemala Bijedića, tadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća SFRJ”, kaže nam Mehmedalija.

Sobe ovog inovatora, koji još nije rekao posljednju riječ na polju istraživanja, krase mnoga priznanja gotovo iz cijelog svijeta, što ga podsjeća da je ono čime se bavio priznato i korisno poslužilo čovječanstvu!

Izvor: živinice.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button